Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

O ΣΥΡΙΖΑ Άρτας για τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας

 Η χρεοκοπημένη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που ψηφίζει με τόση άνεση χαριστικές διατάξεις και φωτογραφικές τροπολογίες  υπέρ των διαπλεκομένων συμφερόντων, έρχεται με τον ΕΝΦΙΑ να δημεύσει τη μικρή ιδιοκτησία, ολοκληρώνοντας έτσι το έργο της φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων.


Τα υπέρογκα ποσά που ανακαλύπτουν οι πολίτες στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν οφείλονται σε "λάθος". Καμιά εκ των υστέρων τροποποίηση, κανένας "εξορθολογισμός" δε μπορεί να αλλάξει την ουσία αυτού του άδικου και βαθύτατα ταξικού μέτρου.

Τα κροκοδείλια δάκρυα των βουλευτών της συγκυβέρνησης, δεν πείθουν κανέναν. Αυτοί που υπερθεμάτιζαν και στήριζαν τις σχετικές διατάξεις πριν λίγους μήνες και αναθεμάτιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική του, δε μπορούν τώρα να έρχονται, υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής, και να καταγγέλλουν "ως μωραί παρθέναι" το νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν!


Απέναντι σ' αυτές τις καθυστερημένες αντιδράσεις, που θα θύμιζαν νούμερο κακόγουστης κωμωδίας, αν το θέμα δεν αφορούσε τις ζωές και τα σπίτια των πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι η δήθεν έκτακτη φορολόγηση μέσα από το χαράτσι της ΔΕΗ, που επιχειρείται να ενταθεί και να παγιωθεί μέσα από τον ΕΝΦΙΑ, πρέπει να καταργηθεί.


Στον αντίποδα αυτής της άδικης, ατελέσφορης και αναποτελεσματικής πολιτικής, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη φορολόγηση της περιουσίας, που έχει κατατεθεί εδώ και αρκετούς μήνες στην ελληνική κοινωνία για διαβούλευση, περιλαμβάνει καταγραφή σε περιουσιολόγιο και με σύγχρονες πραγματικές αξίες του συνόλου της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών, προβλέπει υψηλό αφορολόγητο όριο, έντονη προοδευτικότητα της κλίμακας  και φορολόγηση στο σύνολο της περιουσίας και όχι ανά ακίνητο. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι τα φτωχότερα και μεσαία κλιμάκια θα απαλλαγούν εντελώς ή θα επιβαρυνθούν λίγο, ενώ τα ανώτερα κλιμάκια θα φορολογηθούν περισσότερο, δηλαδή θα ισχύσει η αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης: «Ο καθένας σύμφωνα με τη φοροδοτική του ικανότητα»!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου