Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

2013: Χρονιά ελπίδας και ανατροπής

* Του Βασίλη Τσίρκα

Η χρονιά κλείνει με τη νέα φορολογική επίθεση στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους πρώην αυτοαπασχολούμενους και την καταρρέουσα μεσαία τάξη, το πρόγραμμα μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο, την ανεργία στη χώρα μας στις πρώτες θέσεις στην Ε.Ε., την αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. 
Και με τη δόση να αφορά τελικά μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την επαναγορά του χρέους και τα άμεσα χρέη του δημοσίου, ούτε ένα ευρώ δεν φτάνει στην πραγματική οικονομία. Αλλά και την υπόμνηση ότι κάθε απόκλιση από τα επιδιωκόμενα δημοσιονομικά μεγέθη θα οδηγήσει σε νέα διορθωτικά μέτρα. Και όλα αυτά παρακάμπτοντας κάθε δημοκρατική και κοινοβουλευτική ...
διαδικασία, αφού η κυβέρνηση κυβερνά πλέον με αμφίβολης συνταγματικότητας Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Το 2013 η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με τον εφιάλτη ακόμη και της ανθρωπιστικής κρίσης. 
Σε αυτό το τοπίο που καταρρέει το μνημονιακό σύστημα διακυβέρνησης, ο  ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ανασυντάσσεται, επιδιώκοντας να αποτελέσει τον καταλύτη της αναδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη επιχειρήθηκε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για τη λαϊκή ενότητα και την προγραμματική ετοιμότητα με στόχο την κοινωνική ανασύνταξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 
Η προσφυγή στις κάλπες δεν είναι ακόμη ένα κόλπο. Είναι εθνική  και δημοκρατική επιταγή, ώστε να εκλεγεί μια κυβέρνηση που θα μπορεί να σχεδιάσει και να διαπραγματευτεί για το δημόσιο χρέος με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διαγραφή του και  την αποδέσμευση της χώρας από τις μνημονιακές επιταγές. 
Μια τέτοια δύσκολη αλλά αναγκαία πολιτική, μπορεί να την αποτολμήσει και να τη φέρει με επιτυχία σε πέρας μόνο μια κυβέρνηση που έχει καθαρά χέρια, ώστε να εκφράσει αυτοδύναμα τη μεγάλη κοινωνική πλειονότητα και συμμαχία των δυνάμεων που καταστρέφονται από τα μνημόνια. 
Χωρίς να νοσταλγεί την επιστροφή στην εποχή προ του Μνημονίου, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί  ότι δεν μπορεί να υπάρξει θετική διέξοδος από τα σημερινά δεινά χωρίς την κατάργηση των μνημονίων και των συνοδευτικών τους μέτρων και την ανατροπή των κυβερνήσεων που τα υπηρετούν και επιδιώκει μια πολιτική δημοκρατική ανατροπή και όχι απλά μια κυβερνητική εναλλαγή. Διεκδικεί τη ριζική αναδιάρθρωση του κομματικού και πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τη δίκαιη τιμωρία των υπευθύνων.
Άμεση προτεραιότητα για μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι να απαλλάξει τη χώρα από το άχθος των μνημονίων και του μη βιώσιμου χρέους, να ανοίξει τον δρόμο στον παραγωγικό μετασχηματισμό με έμφαση στους τομείς διατροφής και βασικών αγαθών, τη ριζική αναδιανομή των εισοδημάτων και του πλούτου προς όφελος των θυμάτων των μνημονίων, τη στήριξη των αγροτών και της μεσαίας επιχείρησης, την τόνωση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής.  
Ο κύκλος του μνημονιακού κατεστημένου έκλεισε, όσα κόλπα κι αν σκαρφιστούν! Δεν έχουν πλέον καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Η απεγνωσμένη τους προσπάθεια για συγκρότηση ενός κοινού μνημονιακού μετώπου σε συνδυασμό με την ψήφιση νέου – δήθεν αναλογικότερου - εκλογικού νόμου, που θα μετατρέπει το δεύτερο σε ψήφους κόμμα πρώτο σε έδρες, θα πέσει στο κενό, με τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια ήδη να εκφράζεται ολοένα και με μονιμότερα χαρακτηριστικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.  
Σήμερα υπάρχουν τρεις δρόμοι: Ο ένας είναι εκείνος της υποταγής, του περιορισμού της δημοκρατίας, της καταστολής, της ύφεσης, της φτωχοποίησης του λαού. Ο δεύτερος δρόμος είναι να σηκωθεί έστω και άτσαλα ο λαός από τον καναπέ, οπότε και ο θυμός θα είναι αδιέξοδος και καταστροφικός. Ο άλλος δρόμος είναι η μετατροπή των συναισθημάτων οργής και αγανάκτησης για τις άδικες πολιτικές σε ένα δημοκρατικό, συλλογικό μέλλον που είναι εφικτό.
Μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την οργή σ’ ένα δημιουργικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.  Να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε τις δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Να διεκδικήσουμε αλλαγή πλεύσης, εναλλακτικά κοινωνικά πρότυπα, νέες αξίες και την πραγματική δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικοοικονομικής και πολιτικής ζωής. Να κάνουμε το 2013 χρονιά ελπίδας και ανατροπής. 

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος,
υποψήφιος βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις εκλογές Μαΐου – Ιουνίου 2012. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου