Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Με μνημονιακή πολιτική δε μπορεί να πάει μπροστά ο Δήμος Αρταίων

*της Βίκυς Σιαπάτη

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Δήμο Αρταίων σήμερα, είναι σε αρκετές περιπτώσεις χαοτική. Η «πλειοψηφούσα» παράταξη του δημάρχου έχει χάσει εδώ και αρκετό καιρό την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό εύλογα προκαλεί δυσλειτουργίες στην λήψη αποφάσεων. Ακόμη χειρότερο όμως είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και των εργαζόμενων στον Δήμο. 
     Σε τοπικό επίπεδο η Δημοτική Αρχή υλοποίησε και υλοποιεί τις μνημονιακές πολιτικές και τον Καλλικράτη. Μπορεί εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου να προσπαθεί να δείξει ότι διαφοροποιείται, αλλά αυτό μένει μόνο στα λόγια. Η πράξη άλλα δείχνει. 

     Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή αποδέχθηκε τις κυβερνητικές πολιτικές και εφάρμοσε τις μορφές ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Η μόνη διαδικασία που τους ενδιαφέρει είναι η ψηφοθηρία μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας».
    Από τον Δήμο Αρταίων,  στο 1ο κύμα του μέτρου της κινητικότητας εντάχθηκαν 12 εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται σήμερα σε διάφορες Υπηρεσίες με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στο 2ο κύμα του ιδίου μέτρου εντάχθηκαν συνολικά από τον Δήμο μας 13 σχολικοί φύλακες, οι οποίοι από τον Ιούλιο που μπήκαν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας αναμένουν στη λίστα για κάποια νέα θέση εργασίας. Επίσης, 16 δημοτικοί αστυνομικοί μπήκαν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας τις τελευταίες μέρες. Η έλλειψη της Δημοτικής Αστυνομίας στον Δήμο είναι εμφανής, με το κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους της πόλης και την αναρχία που επικρατεί. 
     Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως η αυτοδιοίκηση σήμερα είναι θύμα των Μνημονίων και του Καλλικράτη. Επιγραμματικά αναφέρω: Οι πόροι της έχουν μειωθεί κατά 60%. Βασικές κοινωνικές υπηρεσίες έχουν συρρικνωθεί ή καταργηθεί. Υπηρεσίες όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, λειτουργία κολυμβητηρίου, συντήρηση σχολείων, καθαριότητα κ.α.  Η αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταλύεται με το “Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α.” που είναι μια μορφή Τρόικας που καταργεί το αυτοδιοίκητο και επιβάλλει επιτροπεία με έκτακτη φορολογία στους δημότες. Τεράστιο θέμα έχει ανοίξει επίσης για τους ΟΤΑ η περιβόητη “ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” που μιλά για την “αξιοποίηση” δηλαδή εκποίηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας. 
     Θα περίμενε κανείς όλοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο αντίστασης στην επίθεση που δέχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να υπερασπιστούν τον θεσμό, που οι συμπολίτες μας τους έστειλαν να υπηρετήσουν. Δυστυχώς, οι εξαρτήσεις και τα «γραμμάτια» που πρέπει να εξοφληθούν δεν τους επιτρέπουν να είναι ανεξάρτητοι, παρόλο που τελευταία προσπαθούν να φορέσουν τον μανδύα του παρθενογέννητου και την μάσκα του ανεξάρτητου.  
     Η παράταξη της Δημοτικής Αλλαγής ήταν πάντα δίπλα στους εργαζόμενους του Δήμου αλλά και των Δημοτών της Άρτας. Η αντιπολίτευση που ασκήσαμε ήταν πάντα μέσω επιχειρηματολογίας, χωρίς κραυγές εντυπωσιασμού. Αντιταχθήκαμε στις αντιλαϊκές, αντεργατικές πολιτικές. Ο κεντρικός μας στόχος για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους μέσω του Δήμου με την διατήρηση και βελτίωση των κοινωνικών δομών του Δήμου, ώστε να καλύψουν τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες. 
     Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια οφείλει να έχει ενεργό ρόλο στην υλοποίηση της κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης σε τοπικό επίπεδο, αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να υπηρετείται από ανθρώπους που πιστεύουν στον θεσμό και δεν συμμετέχουν με τις πράξεις ή την ανοχή τους στην απαξίωσή του.

*Η Βίκυ Σιαπάτη είναι σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα Δ. Αρταίων
με την παράταξη της "Δημοτικής Αλλαγής"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου