Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας για τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών

Φράγμα Πουρναρίου, 1/2/2015
Από τα ξημερώματα της Κυριακής, 1η Φλεβάρη 2015, ο τόπος μας και ειδικότερα ο νομός μας έζησε και ζει μια μεγάλη περιπέτεια. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με την πραγματικότητα του νομού, οδήγησαν σε μια από τις μεγαλύτερες πλημμύρες στον κάμπο αλλά και στην πόλη της Άρτας, σε τεράστιες καταστροφές αγροτικών καλλιεργειών, αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων παραγωγής, αγροτικής γης, κατοικιών, επιχειρήσεων, δημόσιων κτιρίων και δημόσιας γης. Αντίστοιχα, στο ορεινό και ημιορεινό τμήμα του νομού, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στο οδικού δικτύου και κατολισθήσεις, με αποκορύφωμα την πτώση μετά από 150 χρόνια του μοναδικού –για πολλούς λόγους- Γεφυριού της Πλάκας.

Οι μνημονιακές πολιτικές  που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 4 τουλάχιστον  χρόνια, αλλά και οι προηγούμενες,  και με εξέχουσα θέση την εφαρμογή του Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση, την επιβολή παρατηρητηρίων και μνημονίων στα οικονομικά, την υποστελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας, την απαξίωση του επιστημονικού –τεχνικού τους προσωπικού, την δραματική μείωση των δημόσιων εσόδων της, την έλλειψη χρηματοδότησης για την εκτέλεση απαιτούμενων κι επιβαλλόμενων τεχνικών έργων, οδήγησαν τις τοπικές κοινωνίες σε εγκατάλειψη και μαρασμό και την τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά στην περιφέρεια, σε ρόλο που δεν της αρμόζει πραγματικά.

Παράλληλα οι ίδιες πολιτικές εκποίησαν δημόσια περιουσία και δημόσιο πλούτο. Πώς θα ήταν σήμερα άραγε η κατάσταση, αν είχαν προλάβει να ξεπουλήσουν την μικρή ΔΕΗ; Τι θα γινόταν αν ιδιώτης ήταν αυτός που διαχειριζόταν το νερό στο φράγμα; Για μια ακόμη φορά η ζωή και η πραγματικότητα δικαίωσαν –πικρά μεν- την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ, την ενεργεία και την διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αρμόδιοι υπουργοί, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομό μας στάθηκαν στο πλευρό των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας. Μαζί με την Πολιτική Προστασία και όλους τους αρμόδιους φορείς και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, τους Δήμους του Νομού και ειδικά των Δήμο Αρταίων και τον Δήμο Ν. Σκουφά  και την ΔΕΗ, έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό. Δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή και ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή και η αποτίμηση των ζημιών.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δεσμεύτηκε για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση του ιστορικού  αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας, καθώς και στην έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι αυτό είναι πρώτο μας καθήκον. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, άμεσα την Κυριακή το απόγευμα και την Δευτέρα επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές. Την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, επισκέφτηκε το νομό μας ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και συναντήθηκε με τους παραγωγικούς φορείς.

Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να είναι η επόμενη μέρα καλύτερη και χωρίς πληγές. Οι ευθύνες που υπάρχουν, θα διερευνηθούν και θα αποδοθούν στον κατάλληλο χρόνο.

Άρτα, 4/2/2015
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου