Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

H Βουλή αποφασίζει σήμερα για την ελληνική πρόταση

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: H Βουλή αποφασίζει σήμερα για την ελληνική πρόταση- Τσίπρας στην ΚΟ και την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: «Εγώ Παπαδήμος δεν γίνομαι»

Ως κατεπείγουσα κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές. Σήμερα Παρασκευή, το πρωί, πραγματοποιείται κοινή συνεδρίαση  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την έγκριση της πρότασης. Σάββατο, στις 4 μμ ώρα Ελλάδας, το Eurogroup, την Κυριακή η Σύνοδος Κορυφής των «28». 




Στις 10.30 συνεδριάζει το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ και στις 12.00  η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.


Στη νομοθετική υπηρεσία της Βουλής κατατέθηκε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, κείμενο - βάσης των προτάσεων (συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού), που ενέκρινε το κυβερνητικό συμβούλιο.

Η πρόταση αφορά αίτημα για τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα 53,5 δισ. ευρώ, με τα ίδια προαπαιτούμενα.

Προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους σε δύο φάσεις: Την άμεση, με μεταφορά στον ESM των οφειλών προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και εκείνη για το συνολικό χρέος, το 2022.

Προβλέπει επίσης ανακατανομή των βαρών της «δημοσιονομικής προσαρμογής», ώστε να ελαφρυνθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Προβλέπει επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, αλλά καμία ονομαστική ή «οριζόντια» μισθολογική μείωση.  

Από τη Βουλή θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου. Σήμερα ( Παρασκευή) το μεσημέρι αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια.

Όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, το οριστικό κείμενο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή, προκειμένου να πάρει εκ νέου έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 16.00 ώρα Ελλάδας, ενώ την Κυριακή στις 17.00 ώρα Ελλάδας θα γίνει Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης. Την ίδια μέρα, στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.


 Λεπτό προς λεπτό, οι εξελίξεις της Παρασκευής:
10:43  
Σε εξέλιξη βρίσκεται το διευρυμένο πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας. Στις 11 είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Ποταμιού.

10:20  
«Ο Πάνος Καμμένος δεν υπέγραψε γιατί θέλει να συζητηθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά και οι αμυντικές δαπάνες και να υπάρξει συναπόφαση για την περαιτέρω στάση και θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων» είπε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη στον ΑΝΤ1.

10:02  
«Πήραμε εντολή να φέρουμε καλύτερη συμφωνία απο το τελεσίγραφο του Eurogroup, αλλά δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την ευρωζώνη» είπε κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες. «Αυτό που έχει σημασία είναι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά στις κρίσιμες αποφάσεις» φαίνεται να υπογράμμισε, ενώ ανέφερε: «Εγώ δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος. Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί. Ή συνεχίζουμε όλοι μαζί, ή θα φύγουμε όλοι μαζί».
 
09:42  
Σε εξέλιξη η κλειστή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Γραμματείας στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.
 
09:34  
«Όλα θα πάνε καλά. Δεν θα αναλάβει κανείς την ευθύνη να ρίξει μια κυβέρνηση τεσσάρων μηνών» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής κατά την άφιξή του στη Βουλή.
 
09:18 
 Δεν νομίζω να υπάρξουν διαρροές. Θα είναι μια συναινετική διαδικασία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.
 
09:02  
Δείτε το κείμενο της πρότασης όπως κατατέθηκε στην Βουλή:
Σύμφωνα με το έγγραφο της Βουλής φαίνεται πως την πρόταση δεν υπογράφουν οι υπουργοί Παναγιώτης Λαφαζάνης και Πάνος Καμμένος.

08.49
Δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη: «Αντιμετωπίζουμε πολύ σκληρά διλήμματα. Έχουμε απέναντί μας μια αδιάλλακτη Γερμανία. Πρέπει  να σταθμίσουμε τα μακροπρόθεσμα εθνικά συμφέροντα και να πάρουμε πολιτικό χρόνο, διότι η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια από εδώ και πέρα»

08.34
«Αισιοδοξούμε» για μια καλή συμφωνία», δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, προσερχόμενος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ


08.30
«Εξευτελιστική» χαρακτηρίζει τη σημερινή διαδικασία, μιλώντας στο «Μέγκα», ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, εστιάζοντας την κριτική του στο γεγονός ότι παραδόθηκε κείμενο στα αγγλικά

08.03
Την πεποίθησή του ότι θα συναφθεί συμφωνία εκφράζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

7.25
Στόχος είναι την Κυριακή o Grexit να φύγει οριστικά από το ευρωπαϊκό λεξιλόγιο, δηλώνει στο «Μέγκα» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πηγή: http://www.stokokkino.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου