Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Σχόλιο (...περί Κάστρου συνέχεια!)

*της Λίτσας Κιτσαντά
 
Με μεγάλη ικανοποίηση είδα το γεγονός ότι το κείμενό μου (με τον τίτλο «Κάστρο Ανοιχτό σε όλο το Λαό»), σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από φίλους και μη (δεκτά όλα τα αντεπιχειρήματα), φέρνοντας παράλληλα στην επιφάνεια τη σπουδή, τον ζήλο και το ενδιαφέρον κάποιων, μέσα από την αποδόμησή του, να υπερτονίσουν το δήθεν ορθό, λογικό και αναγκαίο της πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων για την ιδιωτικοποίηση του Ξενία. Στην κατεύθυνση αυτή συντάχθηκε πλήρως και ο τοπικός τύπος (ή μέρος του), με χαρακτηριστικότερο το ολοσέλιδο φύλλο των «Επισημάσεων» του Ν.Α.Σ στην εφημερίδα «Ηχώ της Άρτας» στις 20/11/2013.
Μεγάλη η χάρη μου και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων! Δεν περίμενα να δεχθείτε την συλλογιστική και την αντίληψή μου για τους δημόσιους χώρους και την κοινωνική σημασία και χρήση τους, καθώς για κάποιους από εσάς καθετί δημόσιο, δημοτικό, κοινωνικό ή συλλογικό έχει μια ιδιαίτερη απαξία (σχεδόν σαν ύβρι) και προσφέρεται προς λοιδωρία, ενώ αντίθετα καθετί που ανάγεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την «επιχειρηματικότητα» είναι λογικό, αποτελεσματικό και συμφέρον. Μάλλον όμως κατανοούμε διαφορετικά την έννοια του συμφέροντος και δη του δημοσίου συμφέροντος! Γιατί στη δική μου συλλογιστική το συμφέρον των πολλών, το κοινωνικό συμφέρον δηλαδή, έρχεται σε πρώτη μοίρα. Το συμφέρον των επιχειρηματιών, των τοπικών αρχόντων, των τοπικών παραγόντων κλπ έρχεται πάντα σε δεύτερη -και φυσικά δεν με αφορά!
Είναι βέβαιο ότι κάποιοι από εμάς που αγωνιστήκαμε για το άνοιγμα του Κάστρου και την απόδοσή του στο λαό (δεν έχει σημασία ποιος περισσότερο και ποιος λιγότερο, καθώς ευτυχώς ζούμε με μικρή πόλη και όλοι γνωριζουν) «χαλάμε τη σούπα» σε κάποιους άλλους και αντιδρούμε σε επιλογές που κρύβουν ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία κάποιοι φρόντισαν καλά να δρομολογήσουν. Τι να κάνουμε όμως, να πάψουμε να μιλάμε; Να ξεχάσουμε και τα αυτονόητα, χάριν των επιλογών αυτών; Και για να μη λέμε πολλά, καθώς αρκετά πράγματα θα φανερωθούν ανοιχτά και καθαρά στη συνέχεια, θέτω δημόσια στους πολίτες της Άρτας τον εξής προβληματισμό-ερώτημα: Ποιο είναι άραγε το αόρατο νήμα που συνδέει Δημοτική Αρχή- υπερκομματικούς/ακομάτιστους «παράγοντες» και τοπικά μέσα μαζικής «ενημέρωσης» στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του Ξενία; Οψόμεθα. Σύντομα θα φανεί όλη η αλήθεια.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου