Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Κοινή ανακοίνωση των βουλευτών Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα αγροτικής πολιτικής

 Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο, Όλγα Γεροβασίλη (Άρτας), Χρήστος Μαντάς (Ιωαννίνων) και Κώστας Μπάρκας (Πρέβεζας) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συζητείται στη Bουλή, και τις τροπολογίες,  που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Τρεις τροπολογίες για θέματα που αφορούν τους αγρότες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ν/σ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συζητείται στη Bουλή.

Η πρώτη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ αφορά ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση αγροτών γεννημένων τα έτη 1948 και 1949. Οι αγρότες αυτοί βρίσκονταν πλησίον της σύνταξης πριν την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4093/2012 και πίστεψαν πως θα συμπεριληφθούν σε κάποια έστω μεταβατική ρύθμιση που θα αντιμετώπιζε δίκαια την περίπτωσή τους. Με αυτή την προοπτική, πολλοί από τους αγρότες δανείστηκαν προκειμένου να αποπληρώσουν τις τελευταίες, όπως νόμιζαν, ασφαλιστικές τους εκκρεμότητες, ενώ άλλοι παραχώρησαν ή μεταβίβασαν τις καλλιέργειες τους ή τις εγκαταστάσεις τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εργαστούν. Με την προτεινόμενη τροπολογία – προσθήκη, οι γεννημένοι το 1948 και 1949 θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά ρύθμιση για τη δίωξη αγροτών που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, με το σκεπτικό ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν μέσο συλλογικής διεκδίκησης που προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Η τρίτη, τέλος, τροπολογία αφορά στην απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης αγροτικών δανείων προς τρίτους. Συγκεκριμένα, μετά το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης στο οποίο τέθηκε η Αγροτική Τράπεζα, δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές ενημερώνονται με επιστολή ότι τα δάνειά τους θα μεταβιβαστούν σε άλλες τράπεζες ή οργανισμούς. Με την προτεινόμενη τροπολογία – προσθήκη του ΣΥΡΙΖΑ απαγορεύεται η μεταβίβαση δανείων, τυχόν μεταβιβάσεις και παροχές προς τρίτους που έλαβαν χώρα μετά τη δημοσίευση του Νόμου είναι αυτοδικαίως άκυρες, ενώ ο ειδικός εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας υποχρεούται να ενημερώσει εντός δύο μηνών όσους, δάνειά τους έχουν ήδη τιτλοποιηθεί -εκχωρηθεί καθώς και σε ποιούς οργανισμούς τα έχουν εκχωρήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους αγρότες που δοκιμάζονται μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία από τις μνημονιακές πολιτικές ενώ παράλληλα οργανώνει τον αγώνα της ανασυγκρότησης της αγροτικής και κτηνοτροφικής βάσης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου