Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Νικολάου Σκουφά: "Αυτοδιοικητικό Μανιφέστο"

Θέτουμε για συζήτηση στους πολίτες του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στις συλλογικότητες που αναπτύσσουν τη δράση τους στην περιοχή μας, ένα νέο «αυτοδιοικητικό μανιφέστο», ένα ελάχιστο πρόγραμμα στόχων και δράσεων, με επιδίωξη τη ριζοσπαστική ανατροπή στο Δήμο. Μια δημοκρατική ανατροπή με σαφές μήνυμα: Να εκφραστεί η λαϊκή οργή και να αποτελέσει το πρόκριμα για τη μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται η χώρα, για την αναγέννηση της Πατρίδας.


Α. H TOΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ 
1. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, καταργούν βήμα το βήμα τα όρια της αυτοδιοίκησης και του κράτους, περιορίζουν την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, περιορίζουν τη δημοκρατία.
2. Οι περιβόητες μεταρρυθμιστικές τομές (ο Καποδίστριας και ιδιαίτερα ο Καλλικράτης) οδήγησαν στη διάλυση ενός μακρόχρονου ιστορικού θεσμού της χώρας. Υπονόμευσαν την κοινωνική συνοχή διαλύοντας τις τοπικές κοινωνίες.
3. Η μακρόχρονη οικονομική κρίση και η βαρβαρότητα των μνημονιακών πολιτικών επιτείνει την κρίση των αυτοδιοικητικών θεσμών. Οι μειώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και της χρηματοδότησης της κεντρικής εξουσίας έχουν βάλει την αυτοδιοίκηση στη λαιμητόμο.
4. Στην εποχή των μνημονίων οι πολιτικές των οικονομικών ελίτ και των πολιτικών τους εκπροσώπων μετατρέπουν την αυτοδιοίκηση σε αρπακτικό φοροεισπρακτικό βραχίονα του κράτους.
5. Στην μνημονιακή εποχή της συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε εργαλείο φτηνής εργασίας, διάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων, μετατρέπεται σε πελατειακο δίκτυο πεντάμηνων και δίμηνων συμβάσεων εργασίας. Αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υπηρεσίες της προς τους πολίτες, χάνει τις κοινωνικές της δομές, ούτε καν μπορεί να συντηρήσει τις υπάρχουσες υποδομές της, αδυνατεί να υποστηρίξει τις πολιτιστικές της δράσεις.
6. Στην εποχή των μνημονίων οι πολιτικοί εκπρόσωποι της μνημονιακής συγκυβέρνησης που κυριαρχούν στους Δήμους του νομού και γενικότερα πλειοψηφούν στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας δεν αντιστάθηκαν όπως όφειλαν στην πλήρη κατεδάφιση του θεσμού. Αντίθετα μάλιστα. Πιστοί στις κομματικές-πολιτικές-ιδεολογικές τους δεσμεύσεις αποδέχονται συνειδητά και εκτελούν τις εντολές κυβέρνησης, τρόικας και δανειστών. Είναι συνοδοιπόροι των μνημονίων έχοντας τον πρώτο ρόλο στην εκτόνωση της λαϊκής οργής. Εχουν εξελιχθεί σε εντολοδόχους του Ράιχενμπαχ και του Φούχτελ στο όνομα των «μεταρρυθμίσεων» του μνημονίου. Εμφανίζονται ξανά και ξανά με το μανδύα του ανεξάρτητου σε ένα πρωτοφανές «κρεσέντο» διαρκούς απάτης των πολιτών για την υφαρπαγή της ψήφου τους.
 

Β. ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

1. Ζητάμε την πλήρη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, την πλήρη χρηματοδότησή της, την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της με πλήρη μεταφορά πόρων για την άσκησή τους. Αρνούμαστε την μετατροπή της σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους.
2. Ζητάμε την κατάργηση του Καλλικράτη και τη διαμόρφωση ενός νέου αυτοδιοικητικού χάρτη που θα επανεξετάσει τον Καποδίστρια, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών.
3. Ζητάμε την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την πλήρη κατάργηση του δημαρχοκεντρισμού, τη δραστική μείωση των οικονομικών βαρών για τη συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μας βρίσκουν αντίθετους τα σενάρια που θέλουν την συγκυβέρνηση της συμφοράς να απεργάζεται σκληρές οικονομικές προϋποθέσεις χιλιάδων ευρώ για τη συμμετοχή συνδυασμών  σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη συντριπτική καταδίκη των πολιτικών της.
Αρνούμαστε οι τοπικές μορφές συλλογικής δράσης, η ίδια η κοινωνία των πολιτών να εξοστρακιστει από τη δυνατότητα έκφρασης και εκλογής στους δημοτικούς θεσμούς. Η αυτοδιοίκηση δε μπορεί να παραδοθεί σε οικονομικά ισχυρούς και «μάνατζερ». Δεν μπορεί να παραδοθεί στα λόμπυ της μίζας και της διαφθοράς. Ο Δήμος ή θα είναι λαϊκός θεσμός ή δεν έχει νόημα η ύπαρξή του.


Γ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

1. Η συγκυβέρνηση των μνημονίων άνοιξε τον ασκό του Αιόλου: Αγροτική ιδιοκτησία, κατοικία ρεύμα και νερό, εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας, φάρμακα και συντάξεις, κάθε δημόσιο αγαθό είναι στο στόχαστρο των δανειστών. Μια δημοτική αρχή ή θα υποταχθεί, ή θα μπει στην πρώτη γραμμή της πάλης και θα οργανώσει την συλλογική λαϊκή αντίσταση. Επιδιώκουμε μια δημοτική αρχή αποφασιστική και ικανή να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών της.
Κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα και νερό, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, κανένα χωράφι στο σφυρί των δανειστών, κανένα σχολείο κλειστό, καμιά δημοτική υπηρεσία στους ιδιώτες, καμιά αύξηση στους δημοτικούς φόρους ή τα ανταποδοτικά τέλη, καμιά πρόσθετη δημοτική φορολογία.
2. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα όρια του Δήμου περνούν φουρτούνες. Οι κτηνοτρόφοι με το ξεπούλημα της Δωδώνης βρίσκονται στο κενό και η αγροτική παραγωγή σε καθοδική πορεία, οι νέοι αγρότες έχουν εξαντλήσει τα όριά τους. Οι παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής προσδοκούν μια δημοτική αρχή που θα αποτελέσει και μέρος της δικής τους φωνής, της δικής τους αγωνίας και θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων.


Δ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Οι δυνάμεις του μνημονίου παγιδεύουν και κοροϊδεύουν το λαό όταν ισχυρίζονται πως τα βάσανά του όπου να ’ναι τελειώνουν. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις που υπέγραψαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ξεπερνούν το έτος 2050. Η φτωχοποίηση των δημοτών έχει μακρύ δρόμο. Μια ριζοσπαστική δημοτική αρχή έχει χρέος να υπερασπίσει τις κοινωνικές της δομές αλλά και να οργανώσει νέες μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης, αντλώντας εμπειρία από αντίστοιχες προσπάθειες που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα.

Θέτοντας το παραπάνω πλαίσιο στόχων και επιδιώξεων σε μια ευρεία δημόσια συζήτηση μπροστά στους πολίτες και τις συλλογικότητες του Δήμου Νικολάου Σκουφά, θέλουμε να δημιουργηθεί ένα λαϊκό ρεύμα ανατροπής.

Η οργή των πολιτών να μετουσιωθεί σε ένα θετικό προγραμματικό πλαίσιο στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής διαχείρισης του Δήμου. Να τροφοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή στο Δήμο Νικολάου Σκουφά, να τροφοδοτήσει έναν καινούργιο άνεμο ελπίδας και προοπτικής για την Πατρίδα μας.

  
Δεκέμβριος 2013
Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Νικολάου Σκουφά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου