Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Η Ν.Ε. Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ για το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Άρτας


Αρνητική και πολύ δυσάρεστη έκπληξη μας προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας, με την οποία βάλει ευθέως κατά του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Άρτας, το οποίο κατηγορεί για... παράνομη λειτουργία, καταλογίζοντας παράλληλα σοβαρές ευθύνες στους γιατρούς που το στηρίζουν, κάνοντας μάλιστα λόγο και για «αθέμιτο ανταγωνισμό» προς τους συναδέλφους τους!

Μας προκαλεί επίσης έκπληξη πως μετά από 5 χρόνια μνημονίων και σκληρότατων πολιτικών λιτότητας, που είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους και τεράστια προβλήματα στο χώρο της υγείας, το μόνο που είχε να πει και να κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας ήταν να επιτεθεί σε μια δομή κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μας κάνει επίσης εντύπωση ότι ακόμα και σε σοβαρότατες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για ανάρμοστες προς το ιατρικό λειτούργημα συμπεριφορές μελών του, που έφτασαν μάλιστα ν’ απασχολήσουν και τη Δικαιοσύνη, το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας σιώπησε, για να έρθει τώρα και να επικαλεστεί τη νομιμότητα επιλεκτικά και μόνο για το ΚΙΦ, που δεν κάνει τίποτε περισσότερο από αυτό που τα ίδια τα μέλη του οφείλουν να κάνουν, τηρώντας τον όρκο στον οποίο έχουν δεσμευτεί. Τον όρκο του Ιπποκράτη!

Το Κοινωνικό Ιατρείο -Φαρμακείο (ΚΙΦ) Άρτας, δεν είναι παρά ένα από τα πολλά κοινωνικά ιατρεία που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και λειτουργούν ως αυτόνομες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, προσφέροντας πολύτιμη στήριξη στα θύματα της οικονομικής κρίσης, στους φτωχούς, στους αδύναμους και στους ανασφάλιστους, όχι από ελεημοσύνη και φιλανθρωπία, αλλά από πραγματική αλληλεγγύη που εμπεριέχει σχέση ισοτιμίας και σεβασμού στον πάσχοντα, μαζί με την αντίστοιχη ηθική στήριξη που χτυπάει τον φόβο και τροφοδοτεί την αντίσταση και την ελπίδα.

Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις απολύτως αναγκαίες και απαιτούμενες κρατικές δομές δημόσιας υγείας. Αντίθετα τα ΚΙΦ σε όλη τη χώρα συντάσσονται στον αγώνα για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας, για δημόσια δωρεάν υγεία και περίθαλψη για όλους και εύχεται αυτό να γίνει πραγματικότητα όσο πιο σύντομα γίνεται, έτσι ώστε οι αδύναμοι πολίτες να μην χρειάζονται πια τα ΚΙΦ και αυτά να μην έχουν στο μέλλον λόγο ύπαρξης. Μέχρι τότε όμως, η αναγκαιότητα και η προσφορά τους είναι κοινωνικά πολύτιμες και γι΄αυτό πρέπει να στηρίζονται και όχι να λοιδωρούνται.

Στην κατεύθυνση λοιπόν της αποκατάστασης του δημοσίου συστήματος υγείας από τις πληγές των μνημονίων, η σημερινή κυβέρνηση και το αντίστοιχο υπουργείο δίνει στη δημοσιότητα τη νέα ΚΥΑ προς διαβούλευση, ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των Κοινωνικών Ιατρείων, τα οποία ο ίδιος ο υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός τα αντιμετωπίζει ως χρήσιμους συνομιλητές, αναγνωρίζοντας την υπόσταση και δράση τους όλα αυτά τα χρόνια. Άλλωστε και ο ίδιος, ως γιατρός, ήταν πρωτεργάτης της ίδρυσης του πρώτου («παράνομου», κατά την λογική του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας) Κοινωνικού Ιατρείου, στο Ρέθυμνο. Είναι λοιπόν απολύτως γελοίο, αλλά και εξοργιστικό να θεωρείται το ΚΙΦ Άρτας ως παράνομη δομή και η κοινωνική αλληλεγγύη ως παράνομη ενέργεια!

Η Ν.Ε. Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την πλήρη αποδοκιμασία της γι' αυτήν την απολύτως άδικη επίθεση του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας και δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στην ίδρυση και τη λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου στην πόλη μας. Καλεί επίσης όλους τους συμπολίτες μας να το στηρίξουν έμπρακτα και να το υπερασπιστούν. Καλεί την τοπική αυτοδιοίκηση, τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους άλλους φορείς της πόλης (π.χ εμπορικό σύλλογο, επιστημονικούς συλλόγους, επιμελητήρια κλπ) να το στηρίξουν και να το βοηθήσουν να επεκτείνει τη δράση του, καθώς καθημερινά αποδεικνύεται στην τοπική κοινωνία η χρησιμότητα και η αναγκαιότητά του. Καλεί επίσης και τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση απέναντι σ’ αυτή την επίθεση και να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Για μας τους αριστερούς, αλλά και όλους τους κοινωνικούς αγωνιστές, η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί όχι μόνο απόδειξη του πολιτισμού και της ανθρωπιάς μιας κοινωνίας, αλλά και φορέας προοδευτικών ιδεών, δύναμης και ελπίδας των ανθρώπων στην πάλη τους για μια καλύτερη ζωή, σε έναν καλύτερο κόσμο!

Άρτα, 1-5-2015
Η Ν.Ε. Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου