Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις στο Δημόσιο



Με την εσπευσμένη κατάθεση του νέου πολυνομοσχεδίου για συζήτηση και ψήφιση την Τρίτη 16/7, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέο χτύπημα στην Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Υγεία, τη Δημόσια Διοίκηση. 12.500 συνολικά θα είναι οι εργαζόμενοι από τους  καθηγητές, τους σχολικούς φύλακες, από τους εργαζόμενους στους δήμους, στη δημοτική αστυνομία, τους χώρους υγείας και από άλλους δημόσιους οργανισμούς που θα τεθούν σε καθεστώς “κινητικότητας” (διαθεσιμότητα–απολύσεις) μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 Στο σχέδιο που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην κυβέρνησης και την τρόικα ορίζεται με σαφήνεια ότι μέσα στο 2013 θα γίνουν ακόμη 2.000 απολύσεις στο Δημόσιο, θα τεθούν σε καθεστώς  “κινητικότητας” 12.500 εργαζόμενοι και για το 2014  θα απολυθούν άλλοι 11.000, έτσι οι απολύσεις θα φτάσουν τις 15.000. Τα οργανογράμματα που αποφασίστηκαν προβλέπουν ότι ο αριθμός των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων θα καθορίζεται κάθε δίμηνο με την  εποπτεία της τρόικας.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επικοινωνιακή επίθεση της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά και των προσκείμενων σε αυτήν ΜΜΕ, με στόχο να απαξιώσουν το «σπάταλο και αναποτελεσματικό Κράτος» και τους «τεμπέληδες υπαλλήλους του Δημοσίου». Για πολλοστή φορά επιχειρούν να θέσουν σε κίνηση το μηχανισμό του “κοινωνικού αυτοματισμού”, στρέφοντας το ένα θύμα της μνημονιακής πολιτικής εναντίον του άλλου. Για πολλοστή φορά επιχειρούν να στρέψουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματίες, τους άνεργους εναντίον των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Κανένα όφελος δεν έχει να προσδοκά ο άνεργος από το ότι χιλιάδες εργαζόμενοι του Δημοσίου θα πυκνώσουν κι αυτοί με τη σειρά τους τις στρατιές των ανέργων. Κανένα όφελος δεν έχει να προσδοκά ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, που θα συνεχίσει να φυτοζωεί στο τέλμα της κακοπληρωμένης εργασίας και της επισφάλειας, με το φάσμα της ανεργίας να πλανάται διαρκώς στον ορίζοντα. Κανένα όφελος δεν έχει να προσδοκά ο αυτοαπασχολούμενος, θύμα κι αυτός των πολιτικών της ύφεσης και των αλλεπάλληλων φοροεπιδρομών. Τέλος, κανένα όφελος δεν περιμένει να δει ο πολίτης από την υποβάθμιση των υπηρεσιών του Κοινωνικού Κράτους (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια).

Ο πραγματικός στόχος των μνημονιακών πολιτικών δεν είναι ο εξορθολογισμός του Δημοσίου, αλλά η περιβόητη “εσωτερική υποτίμηση”, η διάλυση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η συντριβή του κόσμου της εργασίας, ώστε να τεθούν οι βάσεις για έναν νέο κύκλο συσσώρευσης του κεφαλαίου. Στη γενικευμένη αυτή επίθεση, εξίσου γενικευμένη θα πρέπει να είναι και η απάντηση των δυνάμεων της εργασίας. Ξεπερνώντας τις “αυθόρμητες” συντεχνιακές λογικές και την αναζήτηση ατομικών διεξόδων, οι δυνάμεις τις εργασίας που πλήττονται από τη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου, ήρθε η ώρα να σφυρηλατήσουν από τα κάτω την ενιαία αντίστασή τους. Συνολική και πολιτική είναι η επίθεση. Συνολική και πολιτική οφείλει να είναι και η απάντηση.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ
ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου