Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη για τις καταργούμενες ειδικότητες ΕΠΑΣ – ΕΠΑΛ

20121123225434.jpgΜε μια πρωτοφανή μεθόδευση το Υ.ΠΑΙ.Θ. γνωστοποίησε με «non paper» την κατάργηση 46 ειδικοτήτων στις ΕΠΑ.Σ. και ΕΠΑ.Λ.  Με διαφορά λίγων ωρών, κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό «σχέδιο Νόμου», το περίφημο πολυνομοσχέδιο.
Το άρθρο 82 του πολυνομοσχεδίου σφαγιάζει την Τεχνική Εκπαίδευση στην Ελλάδα και, ειδικά στην Άρτα, εξοντώνει ολοκληρωτικά την ΕΠΑΣ Φιλοθέης και δύο τμήματα του 1ου ΕΠΑΛ Άρτας.
Η ΕΠΑ.Σ. Φιλοθέης, μέσω των τεσσάρων ειδικοτήτων της (Βοηθών Φαρμακοποιών, Φυσιοθεραπευτών, Αισθητικών και Κομμωτών) -καταργούνται και οι τέσσερις και μπαίνει κυριολεκτικά λουκέτο-, παρείχε επαγγελματική γνώση και αντίστοιχα δικαιώματα στους αποφοίτους της, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για μια περιφέρεια που μαστίζεται από την ανεργία και την οικονομική ανέχεια. Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Άρτας καταργούνται δύο ειδικότητες (Βοηθοί Νοσηλευτών και Βρεφονηπιοκόμων).
Τι θα απογίνουν οι χιλιάδες μαθητές πανελλαδικά που αποφοίτησαν φέτος από τη Β΄ τάξη των ΕΠΑ.Λ. και την Α΄ τάξη των ΕΠΑ.Σ. στις ειδικότητες που καταργούνται; Στο ερώτημα αυτό το υπουργείο Παιδείας δεν δίνει καμιά απάντηση.
Ίσως επειδή σχεδιάζει η απάντηση να δοθεί από την περιβόητη «ιδιωτική πρωτοβουλία». Είναι άραγε σύμπτωση ότι οι καταργούμενες ειδικότητες, αφορούν σε Τομείς και Ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση και ανάλογη αύξηση μαθητικού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια; Σίγουρα θα υπάρξει προσπάθεια για προώθησή τους προς ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, με το ανάλογο βέβαια κόστος για τους μαθητές. Για τους μαθητές που δεν τους ρώτησαν όταν σχεδιάστηκαν όλα αυτά.
Δεν ρωτήθηκαν ποτέ ούτε αυτοί ούτε οι οικογένειές τους, γιατί στη λογική του υπουργείου υπερισχύει η ανθρωποθυσία στον βωμό του μνημονιακού Μινώταυρου, υπάρχουν μόνο οι αριθμοί και ας καταστρέφονται άνθρωποι.
Και μην ξεχνάμε και τους καθηγητές αυτών των ειδικοτήτων που με μια μονοκοντυλιά καταργούνται, όχι επειδή δεν προσέφεραν και ήταν περιττοί, αλλά επειδή το μνημόνιο απαιτεί αίμα. Αυτοί οι άνθρωποι από τις 22 Ιουλίου καθίστανται «διαθέσιμοι».
Η δικομματική κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ προχωράει σε οριζόντιες απολύσεις. Προχωράει σε κινήσεις πανικού. Ο χρόνος της τελειώνει. Όσο κι αν προσπαθούν να της εξασφαλίσουν παράταση ζωής τα αφεντικά της, δεν μπορεί να αντέξει με τον λαό απέναντί της. Ήρθε η ώρα να διώξουμε αυτή την κυβέρνηση της καταστροφής! Να τελειώσει ο εφιάλτης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου