Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Εισήγηση Όλγας Γεροβασίλη στη συνέντευξη Τύπου στο Πέτα (4/2)


Φίλες και φίλοι,
   Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ πολύ που βρίσκεστε σήμερα εδώ.
   Ζούμε μια επικίνδυνη, επώδυνη και συνάμα πολύ κρίσιμη περίοδο με διαρκείς και αλλεπάλληλες μεταβολές. Θα ξεκινήσω λοιπόν με μια προσέγγιση του πολιτικού σκηνικού, όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα. 

 
   Ο πολιτικός χρόνος της κυβερνητικής συμμαχίας του μνημονίου δείχνει να τελειώνει. Και τελειώνει επειδή ήταν μια συμμαχία που στηρίχθηκε στην μονοδρομημένη συνταγή της «λιτότητας για να βγούμε από την κρίση».
   Ισχυριζόταν οι συνεταίροι πως ασφαλώς και δεν ήταν κάτι που το ήθελαν, αλλά οι τεχνικές αναλύσεις των εξειδικευμένων φορέων του εξωτερικού αυτό προτείνουν για τη χώρα μας. Επομένως οι ίδιοι, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως συνεπείς και υπεύθυνοι πολιτικοί, οφείλουν απέναντι στον λαό μας και στην ιστορία να εφαρμόσουν επώδυνα μέτρα λιτότητας.
   Δηλαδή να αυξήσουν τους φόρους, να μειώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις, να κλείσουν επιχειρήσεις, να κατάσχουν ακίνητα και καταθέσεις, να αυξήσουν σε περίπου 2 εκατομμύρια τους ανέργους, να φτωχοποιήσουν όλο και περισσότερους συμπολίτες μας [...]


   Σήμερα όμως που μεγαλοστελέχη του ΔΝΤ παραδέχονται ανοιχτά πως έχουν κάνει λάθος στη συνταγή τους για την Ελλάδα και πως η λιτότητα οδηγεί σε ύφεση και όχι σε έξοδο από την κρίση, η κυβέρνηση βρίσκεται σε σαφές πολιτικό αδιέξοδο.
   Παρόλα αυτά εμμένει στην εφαρμογή του λάθους και φυσικά αποφεύγει να μιλήσει επί της ουσίας και προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα.
   Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσπαθεί να μας πείσει πως και η ΝΔ αυτά έλεγε και πως το ΔΝΤ έρχεται σήμερα να τη δικαιώσει. Υποτιμά και την μνήμη και τη νοημοσύνη μας.
   Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός εφαρμόζει με επιμονή την πολιτική της ακόμη σκληρότερης λιτότητας, επιδεικνύει τον αυταρχισμό της «μηδενικής ανοχής» απέναντι σε οποιαδήποτε επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα αντιδρά στους σχεδιασμούς του.
   Είναι μια επικοινωνιακή μέθοδος που στοχεύει στο να αποσπάσει τη προσοχή των πολιτών από τα πραγματικά τους προβλήματα.
   Είναι μια πολιτική που στοχεύει στον κοινωνικό αυτοματισμό, που στρέφει τη μια κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα απέναντι στην άλλη.
   Είναι η σύγχρονη προσαρμογή του «διαίρει και βασίλευε», σκοπός της είναι να διοχετεύσει την οργή και αγανάκτηση στο αλληλοφάγωμα.
   Τη τακτική αυτή υπηρετούν πρόθυμα και οι δύο κυβερνητικοί συνέταιροι, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Πρόθυμοι σύμμαχοι είναι και μέρος των ΜΜΕ που έχουν αναλάβει εργολαβικά και απολύτως συνειδητά την παραπληροφόρηση των πολιτών, το αναμάσημα δελτίων Τύπου και την αναπαραγωγή αλλοιωμένων βίντεο, την απαξίωση και διαπόμπευση όσων διαμαρτύρονται.
   Η προπαγάνδα που παράγεται από κέντρα και παράκεντρα δεν μπορεί, ωστόσο, να κρύψει κάποιες αλήθειες.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
   Μια από αυτές, είναι ότι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δίνουμε σκληρές μάχες μέσα στη Βουλή. Και λέω σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες, γιατί στο πλαίσιο της έντασης του αυταρχισμού, η τρικομματική κυβέρνηση ενσυνείδητα και επανειλημμένα προχωρά σε “διάτρηση” των θεσμικών λειτουργιών, όπως της Βουλής.
   Εκείνοι οι οποίοι επικαλούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ τη νομιμότητα, παρεκκλίνουν από τα όσα με σαφήνεια καθορίζει ο κανονισμός της Βουλής.
   Η χώρα σε μεγάλο βαθμό κυβερνάται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, φιρμάνια υπογεγραμμένα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να διευκρινίσω πως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπονται μόνο «σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης». Τις χρησιμοποιεί, όμως η σημερινή κυβέρνηση για να παρακάμπτει την ήδη ασταθή κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και να εισάγει με αυτό το τρόπο, όσες ρυθμίσεις δεν μπόρεσε να περάσει στα μνημόνια.
   Και δεν είναι μόνο οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Εισάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις για διάφορα θέματα σε άσχετα νομοσχέδια, αντίθετα με ό,τι ορίζει ο κανονισμός της Βουλής.
   Από την άλλη, κατατίθενται προτάσεις Νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν επιλέγονται να συζητηθούν, με ευθύνη του Προέδρου της Βουλής.
   Και τέλος, πολλοί υπουργοί απαξιούν να έρθουν στη Βουλή να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν, βλέπετε, το πρότυπο του Πρωθυπουργού, που είναι πλήρως εξαφανισμένος. Μόνο στις ονομαστικές ψηφοφορίες εμφανίζεται και μόνο για 5 λεπτά, ίσα-ίσα για να ψηφίσει και να φύγει.
   Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, παρά τις αντιξοότητες, ασκεί με υπευθυνότητα το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός και έχει να επιδείξει ένα ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έργο.
   Όχι ότι οι αριθμοί έχουν μεγάλη σημασία, αλλά επειδή καταδεικνύουν και αυτοί κάτι, σας αναφέρω ότι από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατατεθεί:
• 4 ολοκληρωμένες Προτάσεις Νόμου που αφορούσαν τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, τους Πολύτεκνους, τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο καθώς και την Ανώτατη Εκπαίδευση.
• περίπου 2800 ερωτήσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία, που άπτονται διαφόρων θεμάτων
• περίπου 500 επίκαιρες ερωτήσεις,
• πάνω από 700 αναφορές,
• και περίπου 250 αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων.
   Όσον αφορά το δικό μου κοινοβουλευτικό έργο, σας είναι ήδη εν πολλοίς γνωστό, καθώς προσπαθούμε να σας ενημερώνουμε διεξοδικά για αυτό τόσο μέσω δελτίων τύπου στα τοπικά μέσα, όσο και από τα blogs του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Άρτας και της Νεολαίας του και από το προσωπικό μου ιστολόγιο, όπου είναι αναρτημένη η μέχρι σήμερα κοινοβουλευτική δουλειά μου.
   Γνωρίζετε πως συμμετέχω στη Μόνιμη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τη Δημόσια Διοίκηση, Δημόσια Τάξη και Δικαιοσύνη και στην Επιτροπή για τον Ελληνισμό της Διασποράς.
   Παράλληλα, συμμετέχω στην Επιτροπή Ελέγχου του Κοινοβουλευτικού Έργου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διαχειριζόμαστε όλα τα θέματα που αφορούν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Από τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως την ιθαγένεια και τη διαχείριση απορριμμάτων.
   Επιπρόσθετα, γίνεται μια διεξοδική και μεθοδική δουλειά, με 86 μέχρι σήμερα ερωτήσεις και αναφορές, προκειμένου να προωθηθούν λύσεις σε θέματα που αφορούν το Νομό μας.
   Έχετε δει τις ερωτήσεις που κατέθεσα και αφορούσαν το επίδομα πετρελαίου, το Τελωνείο της Άρτας, τους οδηγούς ασθενοφόρων, τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας Άρτας, τα προβλήματα στον κλάδο των εσπεριδοειδών, το Μουσικό Σχολείο, την Επιθεώρηση Εργασίας, την ΕΠΑΣ Φιλοθέης, το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων, το ΚΕΦΙΑΠ, τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Τουριστικών Καταλυμάτων, τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, για να αναφερθώ μόνο στις πιο πρόσφατες.
   Συχνά στην Επιτροπή Ελέγχου του Κοινοβουλευτικού Έργου για τη Δημόσια Διοίκηση, στην οποία συμμετέχω, βρίσκομαι αντιμέτωπη με διάφορες ενέργειες της κυβέρνησης που αφορούν στη λειτουργία του δημοσίου τομέα.
   Και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες διαπιστώσεις σχετικά με αυτό το θέμα, γιατί πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο καιρό γι’ αυτόν.

ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ
   Τόσο η σημερινή τρικομματική, όσο και οι δύο προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν υπαρκτά προβλήματα και χρόνιες στρεβλώσεις για να νομιμοποιήσουν τη πολιτική διάλυσης του κράτους και εξόντωσης του ελληνικού λαού.
   Γνώριζαν, άλλωστε, πάρα πολύ καλά το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνταν, γιατί οι ίδιοι το είχαν δημιουργήσει. Οι ίδιοι άνθρωποι που οικοδόμησαν με πελατειακές σχέσεις το κράτος, ισχυρίζονται ότι θα το αναγεννήσουν από τις στάχτες του.
   Θέλω εδώ να τονίσω, ότι το εγχείρημα της αναδόμησης του κρατικού μηχανισμού υπήρξε κοινός τόπος όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, απ’ τον εκσυγχρονισμό του Σημίτη και την επανίδρυση του Κώστα Καραμανλή, μέχρι τις «εργώδεις προσπάθειες για τη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους» του σημερινού πρωθυπουργού.
   Άσχετα με το πώς το ονομάζουν, κυρίες και κύριοι, δεν θέλουν να ανασυγκροτήσουν το κράτος μας. Θέλουν να το αποδυναμώσουν, να το απαξιώσουν και τελικά να το πουλήσουν.  Όποιες δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να αποφέρουν κέρδη θα αποδοθούν στους ιδιώτες. Οι μεταφορές, η ενέργεια, η ύδρευση, τα σκουπίδια αποτελούν φανερούς πρώτους στόχους κερδοφορίας.
   Τα κοινωνικά αγαθά, όπως αυτό της Υγείας, εκποιούνται στα μεγάλα συμφέροντα. Επιτρέψτε μου, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και λόγω της ιδιότητάς μου, να αναφερθώ λεπτομερέστερα σε αυτό.

ΥΓΕΙΑ
   “Οι μνημονιακές πολιτικές βλάπτουν σοβαρά την Υγεία” ήταν ένα από τα πολιτικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις τελευταίες εκλογές.
   Επτά, μόλις, μήνες μετά τις εκλογές και μετά από ένα τρίτο μνημόνιο, η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας Υγείας δεν έχει απλά επιδεινωθεί. Βρισκόμαστε μπροστά στο κίνδυνο της ολοσχερούς κατάρρευσης του συστήματος δημόσιας Υγείας μέσα στους επόμενους μήνες.
- Νοσοκομεία με πετσοκομμένους προϋπολογισμούς και χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης.
- Περιορισμός στα διαθέσιμα κρεβάτια.
- Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό.
- Υπερεντατικοποίηση της εργασίας του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με παράλληλη μείωση των αποδοχών τους.
   Η κατάσταση στο Νομό Άρτας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
   Το προσωπικό είναι απλήρωτο. Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις και τις ψευδείς ανακοινώσεις παραμένουν απλήρωτοι.
   Για τις περασμένες χρονιές, πριν το 2012, τους οφείλονται πάνω από 127.000 για πραγματοποιηθέντες υπερωρίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμα, για τα οποία οι εργαζόμενοι έχουν ήδη κινηθεί δικαστικά και 95.000 για εφημερίες.
   Όσον αφορά το 2012, τους πρώτους 3 μήνες δεν πληρώθηκαν καθόλου και τους λένε να ξεχάσουν τα 135.000 ευρώ που τα δούλεψαν, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες τους πληρώνουν με περικοπές από 30 έως 40% με την εξής πρωτοτυπία:
   Η διοίκηση βγάζει το πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργαστούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον Εισαγγελέα και το υπουργείο αρνείται να τους πληρώσει, διότι το πρόγραμμα είναι εκτός προϋπολογισμού.
   Οι εφημερίες των ιατρών είναι κάτω από το όριο ασφαλείας. Αν θέλουμε να μιλάμε για ασφαλή νοσηλεία δεν μπορεί οι ασθενείς να είναι στα κρεβάτια τους χωρίς ειδικευμένους γιατρούς και με μία νοσοκόμα ανά κλινική. Το Νοσοκομείο δεν είναι ξενοδοχείο για ύπνο, είναι χώρος αυξημένων απαιτήσεων και αναγκών.
   Οι ανάγκες αυξάνονται ακόμη περισσότερο, καθώς αυξάνεται συνεχώς η προσέλευση συμπολιτών μας που δεν μπορούν να πάνε σε εξωτερικούς ιατρούς.
   Όμως ο προϋπολογισμός πετσοκόβεται, όχι μόνο για το προσωπικό, αλλά και για τα υλικά. Το ’11 ήταν 24 εκατομμύρια, το ’12 ήταν 17 και τελικά δόθηκαν 13,5 και για το 2013 προϋπολογίστηκαν 12,5 χωρίς να ξέρουμε ακόμη πόσα τελικά θα δοθούν. Το προσωπικό έχει καταγγείλει τις τραγικές ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό, καθώς και για υλικά κακής ποιότητας, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών και εργαζομένων.
   Η συρρίκνωση του Νοσοκομείου Άρτας φαίνεται ήδη αποφασισμένη.
   Το 2009 το Νοσοκομείο λειτουργούσε με 250 κλίνες και ο Οργανισμός που είχε ψηφισθεί προέβλεπε 330. Για αυτό είχε παραχωρηθεί τότε δημοτική έκταση για να χτιστούν και άλλες πτέρυγες, που υπήρξαν τελικά μόνο σε μελέτες και μακέτες.
   Το καλοκαίρι του 2011 ο Ανδρέας Λοβέρδος με υπουργική απόφαση μειώνει τις κλίνες σε 220, δηλαδή λιγότερες κι από αυτές που λειτουργούσαν.
   Και με το νέο πρόσφατο Οργανισμό του Δεκέμβρη ’12, το Νοσοκομείο συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς καταργεί θέσεις στις οποίες σήμερα υπηρετούν εργαζόμενοι.
   Είναι απολύτως σαφές σε όλους πλέον ότι η υποβάθμιση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, αποτελεί σχεδιασμό της κυβέρνησης.
   Σε αυτό το σχεδιασμό εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας, ο οποίος με μια επιστολή του μας ενημέρωσε ότι οι κάτοικοι στο Βουργαρέλι, στην Καλεντίνη, στο Τετράκωμο καλά θα ήταν να μην αρρωσταίνουν μετά τη δύση του ηλίου, τις Κυριακές, τις γιορτές και αργίες.
Τα   ο θέμα αυτό το έφερα πριν λίγες μέρες στη Βουλή, με ερώτησή μου προς τον Υπουργό Υγείας. Έλαβε μάλιστα και πανελλαδική δημοσιότητα, καθώς, με αφορμή την Άρτα, καταδείχθηκε ότι αυτός ο σχεδιασμός αφορά και την υπόλοιπη χώρα.
   Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δούμε πάλι εικόνες του παρελθόντος, όταν οι ασθενείς μεταφέρονταν στις καρότσες των αγροτικών αυτοκινήτων.
   Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επανέλθει η ανασφάλεια και η απομόνωση στον κόσμο της υπαίθρου.
   Οι συνάδελφοι, που ασκούν ιδιωτικά την Ιατρική δεν αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα.
   Δεν φτάνει που οι αυτοαπασχολούμενοι κλινικοί ιατροί αναγκάστηκαν στην υπογραφή μιας απαξιωτικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, που περιλαμβάνει πλαφόν ασθενών ανά μήνα και αντίτιμο επίσκεψης 6 ευρώ.
   Ακόμη και σ΄ αυτό, δεν σέβονται την υπογραφή τους, αφήνοντας αφενός τους ιατρούς απλήρωτους και αφετέρου «κουρεύουν» κατά 20% τα παλιά χρέη του ΕΟΠΥΥ. Με αυτό το «κούρεμα» η κυβέρνηση ουσιαστικά αποφάσισε να οδηγήσει σε μαζική χρεωκοπία 4500 μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια σε όλη την χώρα.  Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί αυτή η διϋπουργική απόφαση που πάρθηκε πριν 10 ημέρες και για την οποία καταθέτω αύριο ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς.
   Επιστήμονες αναγκάστηκαν να δανειστούν, μιας και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν τις οφειλές τους, για την αγορά σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους ή ακόμη και να μπουν φυλακή και το εξειδικευμένο προσωπικό τους να προστεθεί στα περίπου 2 εκατομμύρια των ανέργων.
   Θέλω να κάνω μια αναφορά και σε εκείνους που είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα Υγείας. Αναφέρομαι σε όσους έχασαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και που στη πλειοψηφία τους πρόκειται για άνεργους.
   Γνωρίζουμε για περιστατικά όπου ασθενείς, που καταφθάνουν στα εξωτερικά ιατρεία, αρνούνται να παραλάβουν τις εξετάσεις τους, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το αντίτιμο.
   Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη συνέχιση αυτής της κατάστασης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ενταθεί ακόμα περισσότερο η ανθρωπιστική κρίση, δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι στην εξαθλίωση του λαού μας.

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ
   Όπως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε και το πρωτοφανές ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παραθαλάσσιες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, υποδομές ύδρευσης όπως η ΕΥΔΑΘ, επικερδείς δημόσιες επιχειρήσεις ξεπουλιούνται.
   Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι γνωστή. Πρώτα υποτιμούν την αξία της δημόσιας περιουσίας και στη συνέχεια την ξεπουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές.
   Η στρατηγική αυτή επιτελεί πολλαπλούς πολιτικούς στόχους.
1ον ικανοποιούνται αδηφάγα επιχειρηματικά συμφέροντα,
2ον η κυβέρνηση δημιουργεί μια ψεύτικη εικόνα αντιστροφής του οικονομικού κλίματος,
3ον και σημαντικότερο εξυπηρετείται το σχέδιο που οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ προωθούν. Δηλαδή να οικοδομήσουν ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
   Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτές οι εξελίξεις καταστρέφουν τη δυνατότητα της χώρας να μπει σε τροχιά ανάπτυξης μέσω μιας διαφορετικής πολιτικής. Απογυμνώνεται το κράτος από τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτή την πολιτική.
   Επιπλέον, αυτή η πολιτική σε συνδυασμό με νέες περικοπές που θα έρθουν σε μισθούς και συντάξεις, όχι μόνο δεν απομακρύνουν τη χώρα από την ύφεση, αλλά τη βυθίζουν πιο βαθιά σε αυτή.
   Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μιλάμε για μια άλλη πολιτική. Πολιτική που θα έχει ως πρωταρχικό της στόχο την κοινωνία και τον πολίτη, την ανασύσταση του κοινωνικού κράτους, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση. Που θα αποσκοπεί στην ανάσχεση της υφεσιακής πορείας, στην επίτευξη θετικών και σταθερών αναπτυξιακών ρυθμών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
   Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η χώρα μας είχε τα πρωτιά σε ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη. Έφτασε τον Οκτώβριο του 2012 το 26,8% και δεύτερη ακολουθεί η Ισπανία με 26,1%, με τους νέους κάτω των 25 ετών στο τραγικό ποσοστό του 55% και στις παραγωγικές ηλικίες 35 με 45 ετών στο αποκαρδιωτικό 35%
   Η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη και εφιαλτική για την κοινωνία μας.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ – ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ
   Όση προπαγάνδα και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, όσο και προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, έρχεται η στιγμή που ο Πρωθυπουργός και οι αγκομαχούντες συνοδοιπόροι του, θα πρέπει να εξηγήσουν σε όλους μας, σε όλους τους Έλληνες πολίτες γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε διπλά και τρίδιπλα τα σπίτια μας.
   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το 2013 θα είναι έτος κατάσχεσης της περιουσίας των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Τα ίδια, πάνω-κάτω είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, κος Βορίδης.
   Μην παρασύρεται όμως ο κόσμος από τις ανέξοδες αντιρρήσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά όλοι τους, τι επιτάσσει η μνημονιακή πολιτική. Γιατί τη στιγμή της ψήφου σηκώνουν το χέρι τους και λένε «ΝΑΙ σε όλα».
   Και επειδή έχουμε γερή μνήμη ελέφαντα, θέλω να σας θυμίσω κάτι. Οι Τροϊκανοί, σε ανύποπτο χρόνο, είχαν πει ότι υπάρχει πολύ υψηλός βαθμός ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας και ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί. Δεν μου αρέσουν οι συνωμοσιολογίες. Οφείλω, όμως, να λάβω υπόψη μου όσα σε ανύποπτο χρόνο διατυπώθηκαν και να τα συνδέσω με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα. Γιατί οι επιλογές που γίνονται έχουν πολιτικό πρόσημο. Και οφείλουμε εμείς ως πολιτικοί αλλά και ο καθένας από εμάς να εκτιμήσουμε τι βρίσκεται πίσω από αυτές.
   Φαίνεται, ολοένα και περισσότερο, ότι οι κυρίαρχες πολιτικές ελίτ της Ευρώπης, υπηρετώντας απρόσωπα, υπερεθνικά, αδίστακτα και πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα, εφαρμόζουν, αντίθετα σε κάθε έννοια Δημοκρατίας, έτσι όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, πολιτικές που στόχο έχουν την εξάλειψη της μεσαίας τάξης.
   Τη μεσαία τάξη, που εμφανίστηκε στην Ελλάδα δυναμικά στο κοινωνικό και πολιτικό προσκήνιο από τη μεταπολίτευση και μετά, θέλουν να τη χρεοκοπήσουν και να την εξαφανίσουν.
   Με τη νέα οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σε συνδυασμό με την φοροεπιδρομή στα εισοδήματα, η μεσαία τάξη θα χάσει ό,τι έχει κατακτήσει σε οικονομικό και σταδιακά σε κοινωνικό επίπεδο.
Για αυτό θα δούμε μικρομεσαίους επιχειρηματίες να μετατρέπονται σε νεόπτωχους, σπουδαγμένα με τον ιδρώτα των γονιών τους παιδιά να γίνονται μισθωτοί υπάλληλοι των 400 ευρώ. Μαζί, βέβαια, χάνονται και κοινωνικές κατακτήσεις όπως το κράτος Πρόνοιας, η δημόσια Παιδεία και πολλές ακόμα. Το σύστημα βρίσκεται σε κρίση και απαιτεί ανθρωποθυσίες για να την υπερβεί.
   Εμείς, στον ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ, δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέψουμε. Θα δώσουμε τη μάχη. Και θεσμικά μέσα στη Βουλή και στο δρόμο.
   Δεν έχουμε δεσμεύσεις. Δεν μας κρατάνε στο χέρι τους. Δεν έχουμε κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
   Δεν μπορούμε όμως μόνοι μας. Χρειάζεται ο καθένας και η καθεμία να συμμετέχει σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια.
   Για να μπορούμε πάλι να μιλήσουμε για ισονομία και δικαιοσύνη. Για δημοκρατία. Για τους πολίτες αυτής της χώρας. Για τους πολίτες της Ευρώπης.
   Εδώ κρίνονται όλα. Εδώ κρινόμαστε και εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου