Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη στην εκδήλωση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα


Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Μια μικρή παρέμβαση από εμένα, πριν ακούσω κι εγώ μαζί σας, ομολογώ με μεγάλο ενδιαφέρον, τον Βαγγέλη τον Αποστόλου, τον οποίον και ευχαριστώ ιδιαίτερα και απ’ αυτό το βήμα, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και είναι μαζί μας σήμερα για να μας μεταφέρει την βαθιά και συμπυκνωμένη γνώση του για τον πρωτογενή τομέα.
Έναν παραγωγικό τομέα που χρόνια τώρα οι κυβερνώντες τον βαφτίζουν ως σημαντικότατο, αλλά τον αντιμετωπίζουν επί της ουσίας ως τον φτωχό συγγενή.
Και έχουν κάνει τον αγροτικό κόσμο να ασθμαίνει, να υποφέρει, να βουλιάζει στα αδιέξοδα μιας βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης. 
Μιας κρίσης που δεν γεννήθηκε σήμερα. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που σχεδίαζαν και εφάρμοζαν για τριάντα περίπου χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Και ασφαλώς διογκώνεται με τις Μνημονιακές πολιτικές, τις οποίες Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υπακούουν πειθήνια σήμερα. [...]



Η κρίση αυτή γίνεται φανερή:

με τη διαρκή αύξηση του κόστους παραγωγής και ταυτόχρονα με το άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι 

Έτσι το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται. Και δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, πέφτει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Τόσο χαμηλά που ούτε τα έξοδα παραγωγής μπορούν να καλυφθούν, ούτε ασφαλώς οι ανάγκες των οικογενειών που ζουν απ’ τον πρωτογενή τομέα

Με αποτέλεσμα πολλές απ’ τις εκμεταλλεύσεις να υπολειτουργούν ή να εγκαταλείπονται. Και όλο και περισσότερα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα να δίνουν τη θέση τους σε εισαγόμενα 

Και μέσα σ’ αυτό το τοπίο, την αγροτική πολιτική την χαράζουν άνθρωποι που η σχέση τους με την αγροτική παραγωγή έχει διαμορφωθεί μόνο μέσα απ’ τα βιβλία. Καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα πολιτικοί που πιστεύουν πως τα παραγωγικά ζώα είναι πεντακάθαρα και αστραφτερά.
Μιας και η σχέση μαζί τους προέρχεται απ’ τις διαφημίσεις αγροτικών προϊόντων στην τηλεόραση. Θυμηθείτε πόσο λευκές ήταν οι αγελάδες στη διαφήμιση των αγροκτημάτων Αρόζα. 
Αυτοί είναι που διακηρύττουν πως η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες για επιστροφή των νέων στην επαρχία και αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα. 
Ενώ η αλήθεια είναι πως με την πολιτική που εφαρμόζουν η αγροτιά συνεχίζει τον κατηφορικό της δρόμο. 
Οι νέοι παλεύουν με τις αγωνίες και τις ανασφάλειές τους. Και η ύπαιθρος ερημώνει και αποδυναμώνεται παραγωγικά. 


Πολλά είναι τα αίτια αυτής της κατάστασης, θα σας πω, κωδικοποιημένα, ποια είναι κατά την γνώμη μου τα πιο σημαντικά:

- η παθητική υποταγή στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσοι υψηλόβαθμοι πολιτικοί μας διαπραγματεύονταν κατά καιρούς τους όρους της ΚΑΠ  ήταν κατώτεροι των περιστάσεων. Υπηρετούσαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Δεν είχαν ως γνώμονα την αυτάρκεια της παραγωγής και τον εξαγωγικό προσανατολισμό, απαραίτητα και τα δυο για την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα 

- η χειραγώγηση της συνεταιριστικής και συλλογικής δράσης των αγροτών.

- Η αισχροκέρδεια των μεσαζόντων και των καρτέλ, που λυμαίνονται τόσο την αγορά εφοδίων και λιπασμάτων όσο και την εμπορία γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων,

- οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, όπως αρδευτικά και οδικά δίκτυα, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής

- η υψηλή φορολογία που φέτος επιβάρυνε δραματικά την τιμή του πετρελαίου. 

- η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που όχι μόνο δεν χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια αλλά τώρα με το Μνημόνιο και την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ ο  αγρότης απειλείται και με τη δήμευση της γης του.

     Για να ανακοπεί και να αντιστραφεί αυτήν η καταστροφική πορεία χρειάζεται μία άλλη, μια εναλλακτική ριζοσπαστική αγροτική πολιτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ξεκαθαρίσει ότι για να υπάρξει ανάπτυξη, αυτή περνάει μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και όχι μέσω Κατάρ ή όπου αλλού προσπαθεί να την εντοπίσει ο Πρωθυπουργός. 
Όλοι όσοι μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια μιλούσαν και συνεχίζουν να μιλούν για ανάπτυξη, όπως την εννοούν οι ίδιοι και οι περιβόητες αγορές.

Την είπαν αειφόρο, την είπαν πράσινη, την είπαν βιώσιμη ανάπτυξη.
Όπως, όμως και αν τη προσδιόριζαν, κατέληγε τις περισσότερες φορές σε βάρος των ανθρώπων και της φύσης.
Κερδισμένος δεν βγήκε ούτε ο αγρότης, ούτε ο καταναλωτής. 
Κερδισμένοι βγήκαν μόνο οι ισχυροί. 
Οι πολυεθνικές, τα καρτέλ και οι μεσάζοντες που ελέγχουν τα κυκλώματα παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης προϊόντων.
Κουραστήκαμε όλοι μας όμως από διαπιστώσεις.
Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα:
Θέλω να είμαι όσο πιο σαφής γίνεται. 
Δύο δρόμοι υπάρχουν:
ή θα αγωνιστούμε όλοι μαζί να ανατρέψουμε το μνημόνιο και στη συνέχεια να ριχτούμε στη μάχη της ανασυγκρότησης, ο καθένας στον τομέα του, 
ή θα τους αφήσουμε να ξεπουλήσουν ό,τι δημόσιο υπάρχει, όπως το νερό και το ρεύμα, πράγμα που θα οδηγήσει, συνεπώς, ακόμα ψηλότερα το κόστος παραγωγής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 
Εμείς πιστεύουμε ότι ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ αποτελεί η κατάργηση των Μνημονίων.
Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και να βελτιωθεί η θέση του μικρομεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου. 

Κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και πρόοδος όταν:
1ον) το Μνημόνιο αφαιρεί από την ελληνική κυβέρνηση την δυνατότητα να σχεδιάζει και να προγραμματίζει. 
Όταν η οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί μονάχα να υλοποιεί και να εφαρμόζει, κάτω από τον έλεγχο των Τροϊκανών, όσα είναι γραμμένα στο ιερό βιβλίο, το Μνημόνιο.
 2ον) για να υπάρξει ανάπτυξη, χρειάζονται πόροι για επενδύσεις. Αλλά πού να βρεθούν οι πόροι, όταν αυτοί καταλήγουν σχεδόν εξ ολοκλήρου στους δανειστές μας; 
3ον) το Μνημόνιο έχει αλλεργία στις δημόσιες επενδύσεις. Πουθενά όμως στον κόσμο δεν υπήρξε ανάπτυξη, χωρίς την ατμομηχανή των δημοσίων επενδύσεων. 

Όπως καταλαβαίνετε, έτσι δεν φτάνουμε πουθενά. 
Χρειάζεται στροφή από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, σε πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και πραγματικής ανάπτυξης. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόταση εξόδου από την κρίση, σήμερα είναι μαζί μας ο Βαγγέλης Αποστόλου για να σας την παρουσιάσει και να απαντήσει στα ερωτήματά σας. 
Κι όλοι μας γνωρίζουμε πως αγροτική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και Βαγγέλης Αποστόλου είναι ταυτόσημες έννοιες. 
Τον ευχαριστώ για ακόμη μια φορά που είναι μαζί μας και περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσω αυτά που θα μας πει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου