Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία του ρατσιστικού καθεστώτος της Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
53  χρόνια μετά, και ενώ το καθεστώς του Απαρτχάιντ αποτελεί πια παρελθόν στη Ν. Αφρική, η Ελλάδα φιγουράρει πλέον ανάμεσα στις χώρες όπου ο ρατσισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί, με τις ευλογίες της επίσημης Πολιτείας. Η κυβέρνηση που έχει κηρύξει πόλεμο κατά της κοινωνίας, που καταστρέφει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα και παραβιάζει ατομικές και πολιτικές ελευθερίες, η κυβέρνηση που καταδικάζει στη φτώχεια και την ανασφάλεια εκατομμύρια Έλληνες εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους, είναι η ίδια κυβέρνηση που παρουσιάζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σαν επικίνδυνους εισβολείς.
Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε πως οι μετανάστες και οι μετανάστριες δεν έρχονται εδώ για τουρισμό ή για να πλουτίσουν. Το βλέπουμε καθημερινά δίπλα μας, το ζούμε στις γειτονιές μας. Έρχονται κυνηγημένοι από την ανέχεια, τους πολέμους, τις δικτατορίες, τη λεηλασία των χωρών και των κοινωνιών τους.  Ως εκ τούτου ο όρος “λαθρομετανάστες” εκτός του ότι είναι καταχρηστικός, καλλιεργεί ρατσιστικά στερεότυπα και εξυπηρετεί τις πιο ακραίες πολιτικές σκοπιμότητες στη διαχείριση του μεγάλου, οικουμενικού ζητήματος της σύγχρονης μετανάστευσης, αποτέλεσμα της παγκόσμιας φτώχειας, που πλήττει πλέον και τους πολίτες των λεγόμενων αναπτυγμένων χωρών.
Η ανάδειξη του προβλήματος της “λαθρομετανάστευσης”  σε μείζον θέμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2012, αλλά και κατά τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Σαμαρά (τείχος στον Έβρο, επιχείρηση “Ξένιος Ζευς” κλπ) δεν υπήρξε καθόλου τυχαία. Η επιβολή του δόγματος “νόμος και τάξις”, στην πραγματικότητα είναι επιβολή του δόγματος “φτώχεια, καταστολή και στέρηση δικαιωμάτων” για όλους. Ντόπιους και μετανάστες.
Το γραφείο τύπου της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου