Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας για το Σχέδιο "Αθηνά" και το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής


Αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επισκέφτηκε σήμερα (6/3) το ΤΕΙ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, καθώς και με μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής, που πέφτει θύμα του περιβόητου σχεδίου «Αθηνά» για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ λίγο αργότερα συναντήθηκε για το ίδιο θέμα και με το Δήμαρχο Αρταίων. 
Η περίπτωση του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής, που οδηγείται για κλείσιμο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας, καταδεικνύει ανάγλυφα ότι το σχέδιο «Αθηνά» δεν έχει καμία ακαδημαϊκή στοχοθεσία, ενώ κινείται με μόνο γνώμονα ασαφή (και εν πολλοίς προσχηματικά) δημοσιονομικά , αλλά απολύτως σαφή συντεχνιακά και μικροπολιτικά κριτήρια, που αγνοούν πλήρως τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο «Αθηνά» δεν είναι παρά η εφαρμογή του Μνημονίου στο χώρο των ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, επιφέρει σημαντικές χωροταξικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη, με σκοπό τον δήθεν εξορθολογισμό του. Με αυτές τις χωροταξικές αλλαγές, όχι μόνο δεν αξιοποιούνται οι υφιστάμενες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά εγκαταλείπονται για να αξιοποιηθούν ίσως μέσω ΤΑΙΠΕΔ ή ως μελλοντικά ιδιωτικά πανεπιστήμια. [...]
Όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στην περίπτωση του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής, το σχέδιο «Αθηνά» στοχεύει:
  • Στην αλλοίωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στη συρρίκνωσή της, ενώ πριμοδοτεί ευθέως τα κολέγια (ιδιωτικά πανεπιστήμια), αφού το αντισυνταγματικό άρθρο 30 του ν.4111/2013 επιτρέπει στα δημόσια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να ιδρύουν ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ και κολέγια, συρρικνώνοντας τη δημόσια εκπαίδευση και δημιουργώντας χώρο για την ιδιωτική.
  • Στην περιθωριοποίηση αρχικά των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών υπέρ μιας αποτυχημένης γενικευμένης αγοραίας προσαρμογής της επιστημονικής γνώσης και των τίτλων σπουδών, τη διάσπαση των πτυχίων και τη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Ειδικότερα στον κλάδο των ΤΕΙ μεθοδεύεται μια ισοπεδωτική κατάργηση και συγχώνευση Τμημάτων και Σχολών, καταργώντας ολόκληρα γνωστικά αντικείμενα.
  • Στην εμπέδωση του νεοφιλελεύθερου "αναπτυξιακού" μοντέλου, που επιβάλλεται στην Ελλάδα των Μνημονίων (διακομιστικό κέντρο, τουρισμός, λιανεμπόριο κτλ) που σημαίνει ζήτηση κυρίως για εργατικό δυναμικό χαμηλής και μεσαίας εξειδίκευσης, με παράλληλη υποβάθμιση της Ελλάδας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα διδασκόντων, σπουδαστών και εργαζομένων στο ΤΕΙ και καλεί όλους τους τοπικούς φορείς, αλλά και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο δράσης για τη συνολική απόκρουση του σχεδίου «Αθηνά», χωρίς τοπικισμούς και ανταγωνισμούς μεταξύ των διαφόρων πόλεων, με στόχο την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ένα πλαίσιο βιώσιμης περιφερειακής αποκέντρωσης, αλλά και διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των Ιδρυμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου