Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Η οικονομική κρίση μέσα από τα μάτια ενός φοροτεχνικού


*Του Γιώργου Θεοδόση

Όταν πριν από δεκαπέντε χρόνια μπήκα στο επάγγελμα του Φοροτέχνη-Λογιστή, ένα πράγμα που θυμάμαι έντονα είναι η χρονική διάρκεια που το Υπουργείο Οικονομικών έστελνε τα έντυπα των Φορολογικών Δηλώσεων. Έως τέλος Νοεμβρίου στέλνονταν στους πάντες και έως τέλος Μαΐου είχαν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις.

Σήμερα, το 2013, που το Κράτος βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση, που έχει ανάγκη από έσοδα, που έχει αναβαθμιστεί σε ηλεκτρονικά μέσα και όλα γίνονται μέσα από το ΤΑΧΙΣ, όχι μόνο δεν έχουν υποβληθεί κάποιες δηλώσεις, αλλά το σύστημα του Υπουργείου δεν είναι ακόμα έτοιμο να παραλάβει ούτε μια δήλωση.  

Αναφέρομαι σε αυτό όχι για να σας μεταφέρω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι λογιστές, αλλά για να σας τονίσω πόσο υποκριτές είναι. Απαξιώνουν ένα δημόσιο σύστημα ελέγχου και επικαλούνται ότι η υπάρχουσα φορολογία δεν αρκεί και παίρνουν νέα μέτρα.

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος σε επαγγελματίες, φόρος πολυτελούς διαβίωσης,  αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης... Αλήθεια, όλα αυτά τα χαράτσια είναι συνταγματικά, νόμιμα;

Ο νέος φορολογικός Νόμος 4110/2013 έχει σαν στόχο πρόσθετα δημόσια έσοδα ύψους 2,3 δις ευρώ. Οι επιβαρύνσεις είναι σαφώς περισσότερες σε σχέση με  τις όποιες ελαφρύνσεις απορρέουν. Για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία της χώρας παύει να υπάρχει αφορολόγητο πόσο και για μια κατηγορία φορολογουμένων, το εισόδημα τους θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ.                                                 

Οι φοροαπαλλαγές τέλος.  Άλλη μια «πρωτοπορία» που θα οδηγήσει  σε μηδενική μείωση του τελικού φόρου σε όλους τους φορολογούμενους, που έρχονται  αντιμέτωποι με σημαντικές επιβαρύνσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ είναι η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων, που θα  επηρεάσει καταλυτικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου 800.000 νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια.

Όλα αυτά τα μέτρα οδηγούν στην φτωχοποίηση των Ελλήνων. Όλα τα μέτρα είναι αντιαναπτυξιακά, βάζοντας λουκέτα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργούν στρατιές ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων. Σήμερα υπάρχουν οφειλέτες που χρωστούν στο κράτος πάνω από 5.000 ευρώ και ξεπερνούν σε αριθμό τους 80.000 και μάλιστα για αυτούς εντός των ημερών θα ισχύσει το μέτρο της προσωποκράτησης, ενώ όσοι έχουν χρέη κάτω από 3.000 ευρώ ανέρχονται σε περίπου 2.300.000. Από τους  885.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι 350.000 περίπου, οι μισοί δηλαδή, οφείλουν εισφορές.

Η πολιτική εσωτερικής υποτίμησης έχει οδηγήσει σε διακοπή εργασιών 100.000 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να χαθούν περί τις 500.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ για το 2012. Ενώ από το 2009 υπολογίζεται ότι περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Ο ιδιωτικός τομέας και ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν «γονατίσει».

Το 2009 οι συνταξιούχοι με σύνταξη κάτω από 500 ευρώ δεν ξεπερνούσαν τις 600.000 σήμερα είναι 1,5 εκατομμύριο.

Οι προβλέψεις για το 2013 είναι εφιαλτικές, αφού αναμένεται να κλείσουν περισσότερες από 61.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις! Το 30% ανεργία και συνολική ύφεση πάνω 20% του Ελληνικού μνημονίου είναι «πολεμική καταστροφή».                                              

Δυστυχώς τη μικρομεσαία ελληνική τάξη την έχουν εξαφανίσει. Στη θέση της δημιούργησαν μια καινούργια, την τάξη των οφειλετών.  Όλοι ζούμε σε μια εμπόλεμη κατάσταση που καθημερινά αυτοκτονούν δεκάδες συνάνθρωποί μας. Τουλάχιστον  40% Ελλήνων είναι αποκλεισμένοι από τις βασικές ανάγκες επιβίωσης όπως φαγητό και υγεία. Τα περισσότερα νοικοκυριά φέτος το χειμώνα δεν μπόρεσαν να ζεσταθούν και από την χρήση άλλων μέσων θέρμανσης θρηνήσαμε θύματα. Αλήθεια, υπάρχει μεγαλύτερη εξαθλίωση από το να να παγώνεις μέσα στο σπίτι σου;

Απογοήτευση! Αυτός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός  του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας που βλέπει  να βάλεται από τις σκληρές επιταγές του Μνημονίου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι όσοι ελπίζουν ότι θα γίνει κάτι διαφορετικό μετά τις γερμανικές εκλογές, αν δεν έχουν σχέδιο ας προετοιμαστούν για τα χειρότερα. Η εκπόνηση και εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη.

*O Γιώργος Θεοδόσης είναι Φοροτέχνης-Λογιστής, μέλος της Ν.Ε. Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου