Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Ποια δημοκρατία;;


Με το δόγμα  «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», ως συνέχεια του «Νόμος και Τάξις», η δεξιά κυβέρνηση Σαμαρά (η οποία απροσχημάτιστα πλέον φλερτάρει με την ακροδεξιά και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή), έκλεισε μέσα σε λίγες ώρες την ΕΡΤ. Το «μαύρο» που με σοκ και δέος, αλλά και έντονη οργή,  αντίκρισαν το βράδυ της Τρίτης οι πολίτες αυτής της χώρας, διαδέχθηκε το κόκκινο της αντίστασης και της αλληλεγγύης. Ο κόσμος βγήκε στο δρόμο, γέμισε το προαύλιο και τους γύρω δρόμους του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αθήνα και σε όλες τις άλλες πόλεις της χώρας, όπου υπάρχουν σταθμοί της ΕΡΤ. Καθημερινά, όλες τις ώρες, ασταμάτητα.

Ο κόσμος αυτός δεν υπερασπίζεται μόνο το δικαίωμα 2600 ανθρώπων σε δουλειά και αξιοπρέπεια, ούτε μόνο την απρόσκοπτη λειτουργία μιας πραγματικά δημόσιας τηλεόρασης που δεν πρέπει να κλείσει αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στα αδηφάγα συμφέροντα των κερδοσκόπων μεγαλοκαναλαρχών, αλλά κυρίως και πάνω απ΄όλα,  υπερασπίζεται την ίδια τη δημοκρατία!
Τη δημοκρατία που  διαλύει καθημερινά η μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, κυβερνώντας ερήμην της Βουλής, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με καταστολή σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, με επιστρατεύσεις εργαζομένων, με  υποβάθμιση των θεσμών, με περιορισμένο Κράτος Δικαίου, στα όρια  της συνταγματικής εκτροπής και του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, ακόμα κι αν «δήθεν» υπεραμύνεται της τάξης και της τήρησης του νόμου! 

Μνημόνια και δημοκρατία είναι έννοιες ασύμβατες. Ο Σαμαράς ξέρει καλά ότι προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας, τηρώντας πιστά τους όρους και τα μέτρα του μνημονίου, εκ των πραγμάτων έρχεται κόντρα στην κοινωνία και τις ανάγκες της, έρχεται κόντρα στην ίδια τη  δημοκρατία. Ο μόνος τρόπος για να κυβερνήσει πλέον  είναι η καταστολή, η παράκαμψη του Συντάγματος και των νόμων ή η διάβρωσή τους με καρικατούρες νόμων, η συστηματική υιοθέτηση αιφνιδιαστικών πρακτικών, που προκαλούν σοκ και ανασφάλεια στο λαό, οι αλλεπάλληλοι εκβιασμοί και η γκεμπελική προπαγάνδα των χαλκείων μιας πληρωμένης και διαπλεκόμενης- ελεγχόμενης ενημέρωσης, που την υπηρετούν πιστά και με το αζημίωτο διάφοροι οικονομικοί παράγοντες τύπου Μπόμπολα, Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη, Ψυχάρη κλπ, οι οποίοι θέλουν να κυριαρχήσουν και να ελέγξουν όλο το πεδίο των ελληνικών ΜΜΕ.

Μόνο που ο λαός δεν είναι πια «χάνος». Είναι φοβισμένος, ναι. Είναι απελπισμένος ναι, αλλά όχι πια «πειθήνιος», όχι πια άβουλος.Ο καθένας από μας αντιλαμβάνεται πλέον καθαρά ότι , όταν ένας ασήμαντος «πανελίστας»  γκεμπελίσκος  που φοράει το κουστούμι του κυβερνητικού εκπροσώπου  ή ένας υπηρέτης των τραπεζών και του ΣΕΒ που φοράει το κοστούμι του Υπουργού Οικονομικών  μπορεί με ένα διάταγμα (ή πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όπως θέλετε πείτε το),  να κλείσει πραξικοπηματικά την δημόσια τηλεόραση, τότε το ίδιο εύκολα μπορεί  επίσης με ένα διάταγμα να στερήσει το ψωμί και το μέλλον κάθε οικογένειας, το ίδιο εύκολα να δώσει το δικαίωμα στην τράπεζα να  πάρει το σπίτι του καθενός, το ίδιο εύκολα να απαγορεύσει πιθανόν την συνάθροιση άνω των τριών ή την κυκλοφορία μετά τις εννιά το βράδυ!

Αυτό που  τόσο απροκάλυπτα έγινε στην ΕΡΤ,  ίσως γίνει μόνιμη πλέον κατάσταση, αν δεν σταματήσει εδώ. Και θα σταματήσει μέσα από την δράση και την ενεργοποίηση του ελληνικού λαού. Φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια, φίμωση της δημοκρατίας,  παραείναι πολλά για να τα ανεχθούν άλλο οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι πολίτες αυτής της χώρας.  Ήρθε πια η ώρα ο ίδιος ο λαός να  ανατρέψει αυτές τις πολιτικές της εξαθλίωσης, της λιτότητας, της φίμωσης και της καταστολής. Ήρθε η ώρα να διώξει  αυτή την καταστροφική δεξιά κυβέρνηση, που είναι δέσμια του ακραία νεοφιλελεύθερου εαυτού της και της καταστροφικής τροϊκανής συνταγής που υλοποιεί …και θα το κάνει. Μην έχετε αμφιβολία γι΄αυτό.-


Λίτσα  Κιτσαντά
(μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου