Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Για μια νέα μεταπολίτευση

Από τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο Σύνταγμα (17/6/2013)
* του Βασίλη Τσίρκα

Μια εποχή έχει τελειώσει. Ζούμε ήδη το τέλος της. Αν και η νέα εποχή προς το παρόν είναι απροσδιόριστη και αντιφατική, εντούτοις κυοφορείται στις μέρες που ζούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ήδη πετύχει να είναι ο ισχυρός, αριστερός, προοδευτικός πόλος της πολιτικής ζωής. Και με το ιδρυτικό του συνέδριο μπαίνει ακόμη πιο δυναμικά στη νέα αυτή εποχή.

Η κυβερνητική πρότασή μας στις εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου 2012 για αριστερή κυβέρνηση  σε συνδυασμό με τον καθαρό και ειλικρινή λόγο απέναντι στην καταστροφική πολιτική των μνημονίων οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ στο 27%. Αυτός ο σαφής και κατανοητός λόγος και η σύνδεσή του με τα κοινωνικά επίδικα έδωσε ελπίδα στον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας ότι θα μπορέσει να απαλλαγεί από τη θηλιά των μνημονίων και θα ανοίξει ο δρόμος για δημοκρατική ανατροπή, όπου ο ίδιος ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής.

Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιζητά σήμερα έναν ΣΥΡΙΖΑ πιο ενωμένο, δυνατό και πειστικό, ικανό να κυβερνήσει, για να αλλάξουν τα πράγματα. Όχι με τη λογική της δικομματικής εναλλαγής. Αντίθετα επιζητά ουσιαστική αλλαγή πολιτικής για την ανατροπή των δυνάμεων των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, της διαπλοκής και της διαφθοράς. Επιζητά μια κυβέρνηση της Αριστεράς στηριγμένης σε μια πλατιά συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων.

Αυτή την ευθύνη έχουμε ιστορικό χρέος να την αναλάβουμε, κάνοντας ένα ιστορικό βήμα. Από μια συμμαχία αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, να μετασχηματιστούμε σε ένα σύγχρονο, ενιαίο, μαζικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ένα κόμμα με συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη και πειστική αριστερή πρόταση εξουσίας.

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και η ουσιαστική ενοποίησή του σε ένα ανοιχτό και ενωμένο κόμμα των μελών, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη αλλά και στην αρχή της πλειοψηφίας, συμβαδίζει σήμερα με τη μεγάλη επιθυμία της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας για μια νέα, δημοκρατική και ριζοσπαστική μεταπολίτευση.

Σε αυτήν την πορεία οφείλουμε να προασπίσουμε τα δημοκρατικά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά μας. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι  το πρόγραμμα, το ενιαίο κόμμα και η αναγκαιότητα διεκδίκησης μιας κυβέρνησης με κορμό τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε στη συγκυρία που είναι αμείλικτη και δεν χωρά πισωγυρίσματα και καθυστερήσεις. Η εντολή που έχουμε από τον κόσμο είναι να προχωρήσουμε γρήγορα μπροστά.
Η συνεχής προγραμματική αμφισβήτηση και η λειτουργία χωρίς δημοκρατικά αποφασισμένους κανόνες δεν βοηθάει στη συγκρότηση ενός κόμματος της αριστεράς που διεκδικεί την κυβέρνηση στις σημερινές έκτακτες συνθήκες. Αντίθετα εντείνει τις παρανοήσεις, την καχυποψία, τις προσωπικές στρατηγικές, τις δημοκρατικές στρεβλώσεις και τελικά εμποδίζει την ηγεμονία ενός εναλλακτικού αριστερού πολιτικού σχεδίου. 

Στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουμε να φέρουμε στο επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και να δώσουμε άμεσες λύσεις και απαντήσεις σε αυτά. Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο-τομή που θα χαράξει τη στρατηγική μας για την έξοδο από την κρίση και θα μας επιτρέψει να απευθυνθούμε στην κοινωνία με ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και όραμα. Δεν χρειαζόμαστε μια ακόμη γραφειοκρατική δομή. Χρειαζόμαστε δομές που απελευθερώνουν όλες τις δημιουργικές μας δυνάμεις, ανοιχτές στις ανάγκες της κοινωνίας και στην κίνηση των ιδεών.

Η Αριστερά και ο κόσμος που την εμπιστεύτηκε έχουν ανάγκη από ένα συνέδριο έμπνευσης, που θα μετατρέπει την ελπίδα της ριζικής αλλαγής, την ελπίδα μιας αριστερής  κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας σε στόχο  εφικτό για τον λαό.

Η επιτυχία αυτού του στόχου από μόνη της δεν είναι μικρή υπόθεση. Αποτελεί ιστορική ευκαιρία για τον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας να κλείσει οριστικά τον κύκλο της μεταπολίτευσης και να ανοίξει έναν καινούριο, που θα αποτελεί βαθιά τομή στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ιστορία και θα στέλνει μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης ότι μια ευρωπαϊκή δημοκρατική αλλαγή είναι εφικτή.

Να επιμείνουμε στο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Να οικοδομήσουμε έναν σύγχρονο, ριζοσπαστικό και δημοκρατικό πολιτικό φορέα που θα αποτελέσει εργαλείο για μια ιστορική πολιτική και κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Να ανοίξουμε με αποφασιστικότητα τον δρόμο σε μια νέα, δημοκρατική και ριζοσπαστική μεταπολίτευση.

* Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος,
υποψήφιος βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
στις εκλογές Μαΐου – Ιουνίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου