Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Καθηγητών Άρτας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις




Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ

Το επιχείρημα της συγκυβέρνησης Σαμαρά–Βενιζέλου–Κουβέλη για την επιστράτευση των καθηγητών ήταν, καθαρά προσχηματικά, η ομαλή διεξαγωγή και προστασία του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων. Με τη βοήθεια των ελεγχόμενων μέσων μαζικής εξημέρωσης, όρμησαν να κατασπαράξουν τους καθηγητές στο ενδεχόμενο των απεργιακών κινητοποιήσεων. Όρμησαν να πολώσουν την κοινωνία, να την ποτίσουν με το δηλητήριο του κοινωνικού αυτοματισμού. 
Ήταν το πρώτο στάδιο, συνειδητά σχεδιασμένο και προμελετημένο, έτσι ώστε, έχοντας επιτάξει το μέτωπο των καθηγητών, να περάσουν στο δεύτερο στάδιο, στη σφαγή των αμνών στις πανελλαδικές εξετάσεις, πριν περάσουν στο τρίτο, που θα είναι οι απολύσεις από την "μεγάλη δεξαμενή των εκπαιδευτικών". 
Η αγωνία και η αίσθηση ευθύνης της κυβέρνησης που "νοιάζονταν τους για την ψυχολογία και την ηρεμία των μαθητών και για τους κόπους και το μόχθο γονιών" φάνηκε από τις ίδιες τις εξετάσεις. Όπως φαίνεται και από τα σχέδιά τους να καταργηθούν σχολεία κάθε βαθμίδας, να κλείσουν πανεπιστημιακά τμήματα και ΤΕΙ, να ξεπαστρέψουν 10.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και να απολύσουν άλλους 20000 τα επόμενα δυο–τρία χρόνια. Να στοιβάξουν 30 μαθητές σε κάθε σχολική τάξη σαν να πρόκειται για αμνοερίφια.

Τι να τους κάνει τους μορφωμένους μαθητές και τους πτυχιούχους? Στο κάτω–κάτω της γραφής εργατικό δυναμικό πάσης χρήσεως θέλει, αξίας 15 ευρώ (μικτά) τη μέρα για τις κινεζογερμανικές ειδικές οικονομικές ζώνες. Και όσο πιο αμόρφωτο είναι το εργατικό δυναμικό αυτό, τόσο το καλύτερο. 
H φετινή εξεταστική διαδικασία έδειξε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι η κυβέρνηση αυτή της απέραντης υποκρισίας, της απροκάλυπτης ψευτιάς και προπαγάνδας, δεν διαθέτει στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία και αίσθηση δικαιοσύνης. 
Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Είναι κοινή διαπίστωση σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και στο σύνολο της σκεπτόμενης -ακόμα- ελληνικής κοινωνίας ότι έχουν δημιουργήσει αίσθηση αδικίας, ματαίωσης και παραίτησης στους μαθητές.

Παραβιάστηκε ανοικτά και απροκάλυπτα η συνταγματική αρχή της ισονομίας για τους υποψήφιους. Με την επιλογή τέτοιου επιπέδου δυσκολίας και έξω από τις προδιαγραφές των σχολικών συγγραμμάτων θεμάτων υποβάθμισαν για μια ακόμα φορά την δημόσια εκπαιδευτική διαδικασία έναντι της ιδιωτικής.
Κατέστρεψαν τις προσδοκίες των μαθητών σπέρνοντας άγχος και αβεβαιότητα. Τους καταρράκωσαν, αυτοί, που ούρλιαζαν για τη προστασία της ηρεμίας τους. Οι λιποθυμίες στα εξεταστικά κέντρα ήταν η κορυφή του παγόβουνου.

Είναι πλέον ανέφικτο για τους μαθητές και τις μαθήτριες που έχουν σαν μοναδικό ή κύριο τουλάχιστο μέσο υποστήριξης το σχολείο και το σχολικό βιβλίο, να προσεγγίσουν ακόμα και τη βαθμολογική βάση, κάτω από αυτούς τους όρους. Η Τρικομματική συγκυβέρνηση με απροκάλυπτα ρατσιστική λογική κρεμάει στην αγχόνη τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων. Και με την ανεργία να καλπάζει, την ύφεση να βαθαίνει και τις απολύσεις να χτυπούν την πόρτα όλο και περισσότερων ελληνικών οικογενειών, η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τον χαρακτήρα που η κυβέρνηση δίνει στις πανελλαδικές εξετάσεις, απευθύνεται σε μια ελίτ, ακυρώνοντας ταυτόχρονα το δημόσιο δωρεάν σχολείο.

Υποβαθμίζοντας την παιδεία και να μετατρέποντας σε φτηνά εργατικά χέρια το εν δυνάμει επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Ακρωτηριάζοντας την παιδεία και το μορφωτικό κεφάλαιο των μελλοντικών γενεών. Θέλουν τα παιδιά μας μετανάστες. Και με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και το ξεπούλημα των εθνικών πόρων και περιουσίας, και όσοι μείνουν, μετανάστες στην ίδια τους τη χώρα θα είναι.

Έσπειραν ανέμους και θα θερίσουν σύντομα θύελλες.

Η κοινωνία θα αποβάλλει τους «επίορκους» ολετήρες της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ένα ενωτικό, ισχυρό, αλληλέγγυο κοινωνικό μέτωπο των τοπικών κοινωνιών, της αυτοδιοίκησης, γονιών – μαθητών και εκπαιδευτικών κάθε κατηγορίας να βάλει φραγμό στην πύρινη λαίλαπα έχει ανάψει η τρικομματική κυβερνητική «συμμορία» και κατακαίει κοινωνικά κεκτημένα δεκαετιών.

Πριν είναι αργά και μείνουν μόνο αποκαΐδια της δημόσιας εκπαίδευσης.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου